Negen vernieuwende projecten agrologistiek geselecteerd
4 juli 2003 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en minister Peijs van Verkeer en Waterstaat hebben negen projecten geselecteerd die een bijdrage moeten leveren aan vernieuwing van de logistieke processen in de agrosector. De projecten zijn vooral gericht op verbetering van de efficiëntie in de vervoersstromen, op een vermindering van de transporten en op de integratie van de verschillende ketens van de agrosector.
De negen pilotprojecten zijn voorgedragen door het Platform Agrologistiek dat door de minister van LNV is belast met de regie van de uitvoering van de Visie Agrologistiek. Het Platform, waarin bedrijfsleven en overheid zitten, heeft bedrijven en organisaties opgeroepen om voorstellen in te dienen. Hierop zijn 29 reacties gekomen.
De projecten zijn uiteenlopend van aard. Zo is er een project dat zich richt op de vermindering van de in- en exportinspecties van plantaardige producten, een project dat vanuit één locatie alle schakels in de pluimveehouderijketen wil exploiteren, een project voor een zuivelpark en een project waar Nederland, als regisseur van mondiale 'sierteeltstromen', meer kan verdienen aan 'sierteeltstromen' die niet via Nederland gaan.
Een deel van de projecten zal op korte termijn kunnen worden gerealiseerd zodat daar ook snel een voorbeeldwerking van kan uitgaan. Een ander deel is meer op de langere termijn gericht maar is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de agribusiness in binnen- en buitenland.
Om in aanmerking te komen voor selectie moesten de initiatieven uit de markt komen, gericht zijn op praktische realisatie en vernieuwend zijn. Andere selectiecriteria waren de mate waarin een project als voorbeeld kan dienen voor anderen en de wijze waarop het project een bijdrage kan leveren aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, het milieu en dierenwelzijn.
Het bedrijfsleven is verantwoordelijk voor de uitvoering van de projecten. Het Platform probeert de projecten te faciliteren door gerichte samenwerking. De overheidsbijdrage aan het realiseren van de doelen vertaalt zich niet in het geven van subsidies of het maken van nieuwe regels. Het gaat om het gezamenlijk ondersteunen van projecten door 'adoptie' door topmensen uit het bedrijfsleven en de overheid. De uitvoering van de projecten levert vernieuwende processen en leerervaringen op die, samen met bredere onderzoeksresultaten op het gebied van agrologistiek, zichtbaar en concreet toepasbaar gemaakt zullen worden.
Op 4 juli zal de website agrologistiek in gebruik worden genomen,
Bijlage: lijst met geselecteerde projecten agrologistiek
* 'Reduced checks'. In navolging van sierteelt: voor groente en fruit instellen gerichte steekproeven, gericht op een van te voren verwacht risico.
* Indiener en betrokken partijen: Frugi Venta (dhr. W. Baljeu, Den Haag), met steun van de Plantenziektekundige Dienst en Productschap Tuinbouw. Daarnaast is er deelname van internationaal opererende private partijen (verladers en een vervoerder).
* Proefproject 'integrale, gebiedsgerichte versterking van de varkenshouderij rond de A1 (Overijssel)'. Nieuwe ruimtelijke opzet voor de varkenshouderij, netwerk met agrologistieke knooppunten en clusters gebaseerd op 'gezinsbedrijf plus' concept.
* Indiener en betrokken partijen: ABCTA (dhr. J. Pegge, Lochem) en Dumeco, GLTO, provincies, gemeenten, Reconstructie Cie Overijssel, ondernemers in de varkenshouderij.
* 'Klavertje 4': versterking bestaande agro- clustering rond Venlo. Dit koepelproject annex afstemmingsproject, bestaat uit vier projecten: glastuinbouwgebieden Siberië en Californië, industrieterrein Trade Port Noord (met voorziene railterminal) en het 'Fresh Parc'-concept van Veiling ZON. Dit betkent een versterking van het agrocluster Venlo, waar productie, handel en verwerking op een steenworp afstand van elkaar zijn gelegen en geoptimaliseerd worden door multimodaal transport.
* Indiener en betrokken partijen:Provincie Limburg (dhr. M. Siecker, Maastricht), de gemeenten Venlo, Maasbree, en Horst aan de Maas en de Coöperatie Veiling ZON.
* 'Mondiaal sierteelt netwerk': Via dit project kan Nederland, als regisseur van mondiale sierteeltstromen, meer verdienen aan stromen die niet via Nederland gaan.
* Indiener en betrokken partijen: Nederland Distributieland (NDL) (dhr. E. Kasteel, Zoetermeer), en bedrijven in de sierteeltsector.
* Kuijpers Kip: Clustering in pluimveesector op één locatie voor de productie van kuikenvlees van opfok tot slacht.
* Indiener en betrokken partijen: Kuijpers Kip (dhr. M. Kuijpers, Heeswijk-Dinther (NB).
* Zuivelpark Hoogeveen (DOC-kaas). Samenvoeging van productie, rijpingslocaties, verpakking en distributie voor kaas en verwante bedrijven in een zuivelpark.
* Indiener: DOC-kaas (dhr. J. Oosterveld, Hoogeveen).
* Clustering van productie tot distributie in de vollegrondsgroenteteelt van Wieringermeer Zuid-Oost.
* Indiener en betrokken partijen: Hiemstra BV (dhr. Hiemstra, Middenmeer). Grontmij en Provincie Noord-Holland.
* Flora Holland, Eelde. Slimmere organisatie van de wegverbindingen tussen de sierteeltcentra in Nederland (van telers tot veilingen). Versterking sierteeltcluster Eelde.
* Indiener: FloraHolland Eelde (dhr. C. Hoekstra, Eelde).
* Koepelproject Eiwit-corridor A1. Doel van dit 'koepelproject' is het formuleren en begeleiden van een aantal concrete pilots voor de A1 corridor regio om de agrofood-industrie weer innovatiegericht te maken. De projecten gaan over clustering van varkens, pluimvee- en kalverhouderij. Het project 'Integrale, gebiedsgerichte versterking van de varkenshouderij' maakt hier deel van uit (zie projectnr. 2).
* Indiener en betrokken partijen:Oostelijke Ontwikkelings Maatschappij (dhr. F. Eetgerink). Er wordt samengewerkt met het agrarisch bedrijfsleven, UR Wageningen (ATO, LEI, Alterra), TU Enschede, Arcadis, Buck Consultants International, Rijnconsult en Innovatienetwerk Groene Ruimte en Agrocluster.
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij