Universiteit Maastricht


Promotie mw.ir. M.M.J.W. Kamphuis
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen

Titel: "The sense of dietary fat: food intake and body weight regulation".
Promotor: Prof.dr.ir. W.H.M. Saris; Co-promotor: mw.dr. M.S. Westerterp-Plantenga.
Vrijdag 4 juli 2003, 14.00 uur

Voedingsvet wordt vaak gezien als risicofactor voor het ontstaan van overgewicht. In het promotie onderzoek werd onderzocht of bepaalde aspecten van vet ook een gunstige rol kunnen spelen bij de regulatie van het lichaamsgewicht. Hierbij zijn zowel smaakgevoeligheid voor vet als op-vet-gebaseerde functionele ingrediënten onderzocht. Onderzoek wees uit dat smaakwaarneming voor vet gerelateerd was aan de regulatie van voedselinname. Daarnaast hadden de op-vet-gebaseerde functionele ingrediënten een positief effect op vetinname, lichaamssamenstelling of vetverbranding. Uit de studies beschreven in dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat naast de risico's van vetconsumptie op het ontstaan van overgewicht, er ook enkele lichtpuntjes die kunnen bijdragen aan de behandeling of preventie van overgewicht.