Promotie mw.ir. M.M.J.W. Kamphuis
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen
Titel: "The sense of dietary fat: food intake and body weight regulation".
Promotor: Prof.dr.ir. W.H.M. Saris; Co-promotor: mw.dr. M.S.
Westerterp-Plantenga.
Vrijdag 4 juli 2003, 14.00 uur
Voedingsvet wordt vaak gezien als risicofactor voor het ontstaan van
overgewicht. In het promotie onderzoek werd onderzocht of bepaalde aspecten
van vet ook een gunstige rol kunnen spelen bij de regulatie van het
lichaamsgewicht. Hierbij zijn zowel smaakgevoeligheid voor vet als
op-vet-gebaseerde functionele ingrediënten onderzocht. Onderzoek wees uit
dat smaakwaarneming voor vet gerelateerd was aan de regulatie van
voedselinname. Daarnaast hadden de op-vet-gebaseerde functionele
ingrediënten een positief effect op vetinname, lichaamssamenstelling of
vetverbranding. Uit de studies beschreven in dit onderzoek kan geconcludeerd
worden dat naast de risico's van vetconsumptie op het ontstaan van
overgewicht, er ook enkele lichtpuntjes die kunnen bijdragen aan de
behandeling of preventie van overgewicht.
Universiteit Maastricht