Grafinet


Kostenbesparingen en kwaliteitsverbeteringen door het gebruik van innovatieve lijmsets

In maart vond in Nice het 12e Technische Seminar van de FEFCO plaats (de Europese branche vereniging voor de golfkarton branche in Europa). Het centrale thema van dit seminar was "kostenbesparingen". Apex Europe nam haar kans schoon om een spotlight sessie te houden tijdens dit seminar van technische aard. De kostenbesparingen die Apex de golfkartonproducerende klanten kan garanderen hebben te maken met een belangrijk product in het assortiment dat Apex de golfkarton industrie kan bieden: de lijmset.
De nieuwe materialen en verbeterde technologieën maken het mogelijk een sterk verbeterde kwaliteit golfkarton te produceren en een behoorlijke besparing op lijm te realiseren.

De plaats waar de lijmsets zich bevinden in een golfkartonmachine

Moderne materialen
Het gebruik van moderne materialen voor het produceren van lijm-en doctorwals brengt vele voordelen met zich mee. Een combinatie die veel successen boekt, is een lijmwals met een
3 mm dikke roestvrijstalen laag en een doctorwals die wordt vervaardigd met een slijtvaste keramische oppervlakte. Hierdoor heeft de complete set een langere levensduur en kan er geen oxydatie optreden.
Door de hardheid van het materiaal is er minder kans op rakelstrepen, hetgeen een betere spreiding van de lijm waarborgt. Het directe effect van rakelstrepen zou het optreden van `warping' (kromtrekken van het golfkarton) zijn, doordat lokaal teveel lijm wordt overgedragen. (Zie afbeelding).

Het effect van rakelstrepen op de lijmoverdracht

Verbeterde technologieën Door het gebruik van nieuwe materialen en technologieën wordt de opening tussen lijm- en doctorwals teruggebracht van 0,15 mm naar 0,10 mm.
De reden hiervoor is de lagere TIR (Total Indicated Runout; dit is de uitslag tijdens het draaien van de wals als gevolg van het niet 100% rond lopen). Er is in het verleden altijd gedacht dat de hoeveelheid lijm die werd overgebracht op het golfkarton vrijwel volledig werd gehaald uit de opening tussen lijm- en doctorwals.

Echter, de lijmoverdracht vindt niet alleen plaats uit deze opening, er wordt ook lijm overgebracht uit de gegraveerde cellen van de lijmwals. De standaardlineaturen die deze lijmwalsen hebben, variëren van 7 l/cm tot 10 l/cm. Het wordt golfkartonproducerende bedrijven door toeleveranciers geadviseerd te testen wat het effect is van het belijmen van golfkarton met fijnere lineaturen om te komen tot betere resultaten.
Apex Europe neemt hierin het voortouw met een lineatuur tot wel 50 lijnen per cm. Uit testen is gebleken dat bij een dermate fijne lineatuur met een volume van 35 cm³m² minder hydraulische druk wordt opgebouwd tussen lijm- en doctorwals zelfs bij hoge snelheden en daardoor buigen de walsen niet krom. Het gevolg is uiteraard dat een grote lijmbesparing optreedt, de lijm wordt ook egaler opgebracht en daardoor trekt het golfkarton minder krom.

Theorie van de fijnere lineatuur Deze ervaring uit de praktijk kan worden verklaard aan de hand van de volgende theorie:
Bij beide vergelijkingen wordt rekening gehouden met een F-flute golf die een hoogte heeft van 0,75 mm en een breedte van 0,90 mm en de opening tussen lijm- en doctorwals is in beide gevallen 0,10 mm.

Er wordt een lijmwals met een lineatuur van 8 lijnen per centimeter genomen en het volume van deze wals is 120 cm³m². Er vindt lijmoverdracht plaats uit de opening en de extra lijmoverdracht van de cel naar het golfkarton is ongeveer 30%. Rekenkundig kan dan de volgende constatering worden gedaan:

Raster 8 l/cm, volume 120 cm³m² x 30% = 36 gram/m² extra, naast de overdracht van ca. 100 gram/m² uit de opening van 0,10 mm, geeft een totale lijmoverdracht van 136 gram/m².

Bij een lineatuur van 50 lijnen per centimeter en een volume van 35 cm³m², waarbij de extra lijmoverdracht uit de cel ook 30% is, wordt de volgende rekensom gemaakt: 50 l/cm, volume 35 cm³m² x 30% = 12 gram/m² extra, naast de 100 gram/m² die voortkwam uit de opening. Dit geeft een totale lijmoverdracht van 112 gram/m².

Het gevolg van het gebruik van een fijne lineatuur is een lijmbesparing van wel 18%! Een directe consequentie daarvan is dat op droogtijden kan worden bezuinigd en daardoor kunnen hogere machine snelheden worden bereikt zonder dat het noodzakelijk is de lijm extra te laten drogen. Uiteraard is het belangrijkste effect van een fijnere lineatuur de gelijkmatigere lijmoverdracht die een kwaliteitsverbetering van het golfkarton tot gevolg heeft.

Gelijkmatigere lijmoverdracht door fijnere lineatuur

Toekomstige ontwikkelingen Apex' R&D afdeling staat niet stil als het gaat om verdere ontwikkelingen en productverbeteringen. Momenteel wordt geprobeerd om met een nauwkeuriger productieproces een opening van slechts 0,07 mm tussen lijm- en doctorwals mogelijk te maken. Daarnaast zijn er inmiddels tests gedaan om een lijmoverdracht van 5 -
6 gram/m² te realiseren. Momenteel onderzoekt Apex in samenwerking met een belangrijke leverancier van lijm en coating om zelfs te komen tot een lijmoverdracht van 3 -4 gram/m².

Naar aanleiding van de bevindingen van de testen die zijn gedaan naar de rasterspecificaties van de lijmwalsen, kan men als het ware concluderen dat het belijmen van golfkarton net zo accuraat is als het bedrukken ervan.

Nawoord:
Apex Europe heeft een gevestigde naam als toeleverancier van lijmsets binnen de Golfkartonindustrie. Apex stopt veel tijd en moeite in R&D om een constante product- en technologieverbetering te waarborgen.

De Apex Groep biedt een totaal productprogramma voor de golfkarton industrie, bestaande uit rasterwalsen (zowel keramisch gecoat en laser gegraveerd, als mechanisch gemoletteerd), diverse combinaties lijmsets en een totaal reinigingsconcept, voor zowel de dagelijkse reiniging (Bioclean middelen) als de periodieke diepte reiniging (BioJet reinigingssystemen). Daarnaast biedt Apex service en probleemoplossingen op globale schaal middels de bedrijven die onderdeel zijn van de Apex Groep en het uitgebreide netwerk dat Apex vertegenwoordigt in ruim 40 landen wereldwijd.

Met een ervaring van ruim 14 jaar in deze branche en diverse ontwikkelingen op haar naam, kan terecht gesproken worden van de innovator.

Dit artikel is aangeboden door Apex Europe BV. Meer informatie nodig?

APEX EUROPE B.V, Postbus 41, 5527 ZG HAPERT, Nederland. Tel: +31 (0) 497 36 11 11, fax: +31 (0) 497 36 11 22. E-mail: info@apex-europe-b.com Website: www.apex-europe-b.com.

Apex Asia Tel. +65 (0) 6270 7182 Apex Deutschland Tel. +49 (0) 2832 97830 Apex Italy Tel. +39 (0) 331 379 063 Apex North America Tel. +1 (0) 724 379 8880
---