Stadsdeel Bos en Lommer


Mijlpaal voor SportParkStad

Donderdag 3 juli bekrachtigden stadsdeel Bos en Lommer en Bouwfonds Ontwikkeling hun samenwerkingsovereenkomst SportParkStad. Daarmee is een belangrijke stap gezet voor de vernieuwing van het Jan van Galen sportterrein. De samenwerkings-overeenkomst werd getekend door R. van Delft, loco-stadsdeelsecretaris van stadsdeel Bos en Lommer en R. Willems, directeur van Bouwfonds Ontwikkeling, regio Noord-West.

Het oorspronkelijke plan voor SportParkStad wordt op onderdelen aangepast. Dit naar aanleiding van de nota Investeringsprioriteiten, waarin alle plannen van de gemeente Amsterdam tegen het licht zijn gehouden. De financiële risico's voor de gemeente zijn beperkt zonder dat dit ten koste gaat van de gewenste basiskwaliteit en de gewenste basisvoorzieningen. Meer prioriteit is gelegd bij de haalbaarheid van de plannen en bij het garanderen van de start van de bouw van de eerste woningen in 2005. De samenwerkings-overeenkomst is erop gericht om voor de eerste noordelijke fase van het plan nog voor eind 2003 een Stedenbouwkundig Plan met Bouwfonds Ontwikkeling op te stellen.

Het aangepaste plan voorziet in de bouw van ca. 900 woningen. In het vastgestelde plan was sprake van de bouw van ca. 660 woningen. Het oorspronkelijke plan voor 14.000 m2 kantoren aan de A10 is omgezet in plannen voor woningbouw, waaronder ca. 200 studentenwoningen en kleinschalige bedrijfs- en kantoorruimte. In het noordelijke deel van het gebied ligt het accent op woningbouw. Bouwfonds Ontwikkeling heeft in samenspraak met stadsdeel Bos en Lommer het architectenbureau Claus en Kaan aangetrokken voor het ontwerpen van 450 woningen. Het zuidelijk deel krijgt voorzieningen die voor Bos en Lommer en ParkStad van groot belang zijn. Daar moeten in 2006 een nieuwe sporthal én de nieuwe kantine en kleedkamers van voetbalvereniging VVA/Spartaan staan, waarna de overige voorzieningen en de woningen volgen.

De aanpassing houdt een vereenvoudiging in van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen dat in december 2002 door de stadsdeelraad van Bos en Lommer is vastgesteld. In het najaar van 2003 zal de stadsdeelraad deze vereenvoudiging ter vaststelling worden voorgelegd. | Colofon