Gemeente Den Helder

03-07-2003 Geschokt Den Helder bundelt krachten voor compensatie dramatisch verlies 3500 banen

Den Helder gaat op meerdere fronten Den Haag te lijf om compensatie te krijgen voor het grote verlies aan werkgelegenheid waarmee de stad door de bezuinigingsmaatregelen bij Defensie wordt getroffen. Zo gaat de stad haar krachten bundelen in een stedelijk platform. Hierin zijn naast leden van de gemeenteraad en het college ook het bedrijfsleven en de Koninklijke Marine vertegenwoordigd. Ook de Provincie Noord-Holland, het Gewest Kop van Noord-Holland en de Bedrijfsregio steunen Den Helder in haar acties.
In het kader van de al lopende actie Alle Hens heeft de gemeente over enkele weken gesprekken in Den Haag om via een interdepartementale werkgroep te komen tot een concrete aanpak om de problemen die op de stad en de regio afkomen, adequaat te kunnen oplossen. Ook de politieke partijen uit de Helderse gemeenteraad gaan hun achterban in Den Haag mobiliseren om aandacht te vragen voor de Helderse problematiek.

Den Helder is geschokt door de maatregelen die het Kabinet heeft aangekondigd waardoor de stad wederom wordt geconfronteerd met ernstige negatieve werkgelegenheidseffecten. Zo wordt er onder andere fors bezuinigd bij de Koninklijke Marine, die haar thuisbasis in Den Helder heeft.
Door de aangekondigde maaregelen bij de Marine en de Landmacht vervallen er in Den Helder direct 1900 arbeidsplaatsen, indirect gaan er zo'n 3500 plaatsen verloren. Er is sprake van de afstoting van vier fregatten en twee mijnenjagers, het afblazen van de komst van het derde Bataljon der Mariniers, sluiting en daardoor het niet verplaatsen van het marinevliegkamp Valkenburg naar Den Helder en sluiting van de Kolonel Maaskampkazerne.
Al eerder ging de verhuizing van de NAM (250 arbeidsplaatsen) naar Den Helder niet door.

Ter compensatie van al dit verlies aan werkgelegenheid moeten zoveel mogelijk Marinetaken in Den Helder worden geconcentreerd. De gemeente denkt hierbij aan het onderbrengen van de gehele Kustwacht in Den Helder, net als de Vaarwegmarkeringsdienst (Betonningsdienst) en marinestaven die nu nog - in afgeslankte vorm - in Den Haag zijn gehuisvest. Omdat het hierbij naar verwachting uiteindelijk om een beperkt aantal banen gaat moet de stad vooral gecompenseerd worden op het gebied van werkgelegenheid in projecten waarin Den Helder zelf al flink investeert, zoals de haven en het stadshart. Ook de bereikbaarheid van de stad moet worden verbeterd. De concrete uitwerking van de compensatie-eisen komt te staan in een 'compensatiepakket' waaraan op dit moment gewerkt wordt. Dit document wordt in augustus aangeboden aan de regering en de fracties in de Tweede Kamer, ruim voor de behandeling van de voorstellen door de Tweede Kamer.

Al eerder dit jaar heeft de gemeente Den Helder in Den Haag haar zorgen geuit over de bijzondere positie van de stad. Dat deed zij door het aanbieden van de petitie Alle hens aan dek aan vertegenwoordigers van de politieke partijen. In die petitie wordt de complexe problematiek van Den Helder beschreven, ontstaan door belemmeringen vanwege de 3e Nota PKB Waddenzee, de problematische bereikbaarheid, de dalende werkgelegenheid in de landbouw en visserij, de werkgelegenheidsreductie en afnemende investeringsbereidheid door het wegvallen van fiscale afschrijvingsfaciliteit voor de offshore olie- en gaswinningindustrie, de teruglopende economie. Daar bovenop komt dan nu de zoveelste bezuiniging bij Defensie.