CBS

Omzet bouwnijverheid lager

In het eerste kwartaal van 2003 is de omzet van de bouwnijverheid 3,4 procent lager dan in dezelfde periode in 2002. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In maart 2003 daalde de omzet het sterkst (-4,9 procent). De omzetdaling in het eerste kwartaal heeft onder andere te maken met de daling van het aantal productieve uren met 9 procent.

Grootste daling grote bedrijven
In de eerste drie maanden van dit jaar daalde de omzet bij de grote aannemers (bedrijven met minstens 100 werkzame personen) met bijna 7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In alle maanden van het eerste kwartaal was de omzetontwikkeling bij deze bedrijven negatief. Met name bij de grote aannemers in grond-, water- en wegenbouw nam de omzet in deze periode sterk af. Het grootbedrijf omvat ongeveer 0,5 procent van alle aannemers en realiseert circa 37 procent van de totale omzet in de bouwnijverheid.

Omzetdaling middelgrote bedrijven
Bij de middelgrote aannemers (bedrijven met 10 tot 99 werkzame personen) is de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 3 procent afgenomen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2002. De sterkste omzetdaling voltrok zich in maart (-4,8 procent). Vooral bij middelgrote aannemers in de burgerlijke- en utiliteitsbouw daalde de omzet. Van alle aannemers in de bouwnijverheid kan ruim 8 procent worden gerekend tot het middenbedrijf. Het middenbedrijf realiseert ongeveer 40 procent van de totale omzet in de bouwnijverheid.

Technische toelichting
De omzetgegevens zijn afkomstig van de Maandenquête Bouwnijverheid. De omzetgegevens hebben betrekking op de binnenlandse omzet van Nederlandse aannemers. Tot de omzet worden de bedragen gerekend die in de betrokken kalendermaand door bouwbedrijven aan opdrachtgevers worden gefactureerd. De gepubliceerde omzetcijfers zijn niet gecorrigeerd voor productieve uren en hebben een voorlopig karakter. Het aantal productieve uren wordt berekend door het totaal aantal beschikbare uren te verminderen met een aantal verzuimposten, waaronder vorstverlet, neerslagverlet, ziekteverzuim en verlofuren. De omzetontwikkeling wordt weergegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar, tenzij dit anders is aangegeven.

PB03-125
4 juli 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht