Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 juli 2003, no. 121

College zet in op brede strategie en samenwerking

Streven naar glasvezel in heel Eindhoven in 2010

De gemeente Eindhoven wil dat bewoners, bedrijven en instellingen in 2010 kunnen beschikken over toegang tot een hoogwaardige op glasvezel gebaseerde breedbandinfrastructuur. Het college wil zich hier actief voor inspannen omdat het een dergelijke infrastructuur van groot belang voor de stad acht.

Om de ambitie te realiseren, wordt ingezet op een brede stimuleringsstrategie en intensieve samenwerking met publieke en private partners. Dit is de kern van het rapport Glasrijk Eindhoven dat het college ter bespreking heeft aangeboden aan de raadscommissie Sociaal-economische Zaken.

Belang
De beschikbaarheid van breedband kent vele voordelen voor de stad. Het is een flinke impuls voor de ontwikkeling van de stedelijke en regionale kenniseconomie en verstevigt de aantrekkelijkheid als vestigingsplaats voor bedrijven, burgers en studenten.

Aansluiting van alle burgers in de stad draagt bij aan het verhogen van de sociale cohesie en het verbeteren van de participatie en leefbaarheid. Het versterkt lopende initiatieven, zoals Digistein en Kenniswijk, en past het bij het hightech imago van de regio en de profilering Voorop in Technologie.

Voortschrijdend inzicht
Tot voor kort werd verwacht dat marktpartijen het initiatief zouden nemen om grootschalig breedband aan te leggen, ook omdat het project Kenniswijk aan de regio toegewezen is. Achterliggende gedachte was dat marktpartijen door de subsidiemogelijkheden aangezet werden tot een versnelde aanleg en dat de gemeente kon volstaan met een faciliterende rol.

Dit is echter niet het geval. In het huidige economische klimaat bestaat geen perspectief op grootschalige aanleg van breedband in Kenniswijk of Eindhoven. Het college is van mening dat een actievere rol voor de gemeente noodzakelijk is om de aanleg te realiseren.

Bovendien dient de bemoeienis van de gemeente het algemeen belang, namelijk het belang van breedband voor de stad en de ordening van de ondergrondse infrastructuur.

Stimuleren van vraag en aanbod
De gemeente Eindhoven ziet een rol voor zichzelf weggelegd in zowel de vraagzijde, als de aanbodzijde. Het stimuleren van de vraag creëert een aantrekkelijke omgeving voor marktpartijen om te investeren in breedband. De gemeente denkt hierbij aan het ontwikkelen van gemeentelijke breedbanddiensten en het bundelen van de vraag naar breedband. Ook het ondersteunen van bewonersinitiatieven hoort hierbij.

Aan de aanbodkant wil de gemeente zich er voor inzetten dat een onderneming ontstaat die de aanleg en exploitatie van het basisnetwerk in de stad ter hand neemt. Deze passieve infrastructuur wordt toegankelijk voor marktpartijen die op dit open netwerk diensten willen aanbieden.

Het is niet de bedoeling dat de gemeente zelf een glasvezelnetwerk aanlegt, onderhoudt en exploiteert. Het experiment in Lakerlopen (200 woningen) is daarom niet representatief, maar bedoeld om ervaring op te doen. De exacte rol en inbreng van de gemeente wordt nog onderzocht en is afhankelijk van de samenwerkingspartners, de opzet van de breedbandonderneming en de eventuele juridische beperkingen.

Samenwerking
Het college wil een breed draagvlak en wil gezamenlijk optrekken met partners in stad en regio. Gezien de aard van de voorziening wordt in ieder geval gestreefd naar samenwerking met Kenniswijk BV, Nutsbedrijf Regio Eindhoven, woningcorporaties, het SRE en geïnteresseerde gemeenten in de regio. Daarnaast nodigt het college ook andere partijen uit om bij te dragen aan de Eindhovense ambitie.

© 2003 Gemeente Eindhoven