Ingezonden persbericht

UNDP - United Nations Development Programme

HUMAN DEVELOPMENT REPORT 2003

UITNODIGING - EMBARGOED PRE-LAUNCH PRESS BRIEFING

door UNDP-topexpert Selim Jahan

Vrijdag 4 juli 2003, 10.00u,
Perszaal Ministerie Buitenlandse Zaken, Den Haag

Aan vertegenwoordigers van de Nederlandse pers en media

Genève/Rotterdam, 30 juni 2003

Geachte mevrouw, mijnheer,

Namens het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP nodigen wij u graag uit voor een pre-launch press briefing over het Human Development Report 2003 (HDR) dat dit jaar de Millenniumdoelen voor Ontwikkeling van de VN als centraal thema heeft.

Het HDR is één van de belangrijkste jaarrapporten over ontwikkelingssamenwerking en mondiale sociale ontwikkeling. UNDP publiceert het rapport sinds 1990 om het debat over ontwikkeling en ontwikkelingsbeleid te stimuleren en om belangrijke internationale vraagstukken te exploreren. Het HDR 2003 wordt op dinsdag 8 juli aanstaande gelanceerd in Dublin. Tot die tijd rust op het rapport een EMBARGO.

UNDP stelt de Nederlandse media in de gelegenheid zich over het rapport te informeren met een persbriefing voorafgaande aan de officiële presentatie. Deze briefing wordt verzorgd door de heer Selim Jahan, Senior beleidsadviseur bij UNDP voor armoedebestrijding en de Millenniumdoelen. De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking wordt vertegenwoordigd door de heer Karel van Kesteren. Directeur van de Afdeling VN en Internationale Financiële Instellingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De persbriefing vindt plaats op vrijdag 4 juli 2002 in de Perszaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag. Aanvang 10.00u.

HDR 2003 IN EEN NOTENDOP

Uitgangspunt van de HDR-serie is dat het bij ontwikkeling gaat om het welzijn van mensen, en niet alleen om de economische groei van landen. En dat welzijn is te meten: door te kijken naar het inkomen van mensen, maar óók naar hun levensverwachting, onderwijskansen en algemeen welbevinden. In de HDR-visie is menselijke ontwikkeling "een proces van het vergroten van de keuzen van mensen". Ruggengraat van de rapporten is de speciale Human Development Index, een ranglijst van landen gebaseerd op een combinatie van levensverwachting, onderwijsmogelijkheden en levensstandaard.

Het HDR 2003 draagt de titel: "Millennium Development Goals: A compact among nations to end human poverty".
De Millenniumdoelen voor Ontwikkeling zijn de afspraken die wereldleiders in 2000 bij de Verenigde Naties maakten om in de periode tot 2015 wereldwijd te werken aan terugdringing van armoede, verbetering van onderwijs en gezondheidszorg en bescherming van het milieu. Er zijn acht - tijdgebonden en kwantificeerbare - Millenniumdoelen: van het halveren van extreme armoede tot het stoppen van de verspreiding van HIV/AIDS. Hoofdboodschap van het HDR 2003 is dat deze doelen haalbaar zijn. Maar dan moeten arme landen wel een breed scala aan hervormingen doorvoeren en moeten rijke landen zorgen voor betere handelsvoorwaarden en hun ontwikkelingshulp opvoeren.

Het HDR 2003 onderzoekt de ontwikkelingssuccessen en -mislukkingen in de laatste tien jaar en presenteert een gedurfd plan van aanpak voor de MDG's: het Millennium Development Compact. Landen die extra vaart moeten maken om de MDG's binnen de gestelde termijn te halen moeten volgens het HDR op zes beleidsterreinen actie ondernemen. Daarvoor is bovendien een aanzienlijke opschaling van internationale middelen nodig. De bepleite toename valt echter binnen de beloften die donorlanden al bij verschillende eerdere gelegenheden hebben gedaan, maar die ze niet zijn nagekomen.

Het Human Development Report 2003:

· biedt de eerste volledige stand van zaken van de MDG's en van ieder doel per land;

· presenteert voorbeelden van landen die met een integrale en multisectorale benadering al specifieke MDG's hebben gerealiseerd;
· toont aan dat de politieke wil om MDG-actie te mobiliseren groter wordt als de doelen op de lokale en nationale politieke agenda's komen;
· toont aan dat beleidsveranderingen van rijke landen inzake schuldverlichting, markttoegang en technologieoverdracht net zo belangrijk zijn als buitenlandse hulp; en

· biedt een analyse van beleidsfactoren en -maatregelen die zorgen voor economische groei of stagnatie. Daaruit blijkt dat investeringen in onderwijs en gezondheidszorg niet de vruchten zijn van een groeiende economie, maar juist essentiële randvoorwaarden voor duurzame groei.

Naast de Human Development Index (met 175 landen) biedt het nieuwe HDR ook dit jaar weer een scala aan actuele nationale ontwikkelingsindicatoren, waaronder demografische en gezondheidsontwikkelingen, onderwijsniveaus, genderverschillen en macro-economische indicatoren.

Wij hopen u op 4 juli te mogen ontmoeten,

Met vriendelijke groet, namens UNDP,

Els van der Lugt & Rolf Wijnstra
UNDP media liaison Nederland
Breitnerstraat 75A, 3015 XC Rotterdam
Tel./fax: 010 - 4367891
Mobiel: 06 41043448
06 24283919
E-mail: buro.op.orde@luna.nl

P.S.
In verband met logistieke voorbereidingen vernemen wij graag - liefst uiterlijk donderdag 3 juli a.s. - of u aan deze persbriefing zult deelnemen.