Gemeente Rotterdam

Nr. 12
4 juli 2003

Raadsvergadering van 3 juli 2003

Vragenhalfuur
De heer H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) heeft gevraagd om in de personeelsad-vertenties van de gemeente Rotterdam te schrappen dat bij gelijke geschiktheid allochtonen en of vrouwen de voorkeur hebben. Hij is van mening dat een voorkeursbehandeling een vorm van discriminatie is, die volgens het wetsvoorstel dat bij de Tweede Kamer ter behandeling ligt, verboden is. Wethouder N. Janssens (personeel en organisatie) antwoordde dat hij het bestaande voorkeursbeleid niet zal wijzigen, omdat de geschiktheid voor de functie bij benoemingen altijd de doorslag zal geven.

Drs. A.C.A. Vlaardingerbroek (ChristenUnie-SGP) heeft naar aanleiding van berichten in de media gevraagd of het juist is dat Sparta van de KNVB een licentie voor één jaar heeft ontvangen. Volgens hem is daarmee niet voldaan aan één van de door de raad gestelde voorwaarden om tot aankoop van de aandelen van het stadion over te gaan. Wethouder N. Janssens (sport en recreatie) antwoordde dat de meerjarige licentie van de KNVB een jaar is uitgesteld, maar dat dit geen reden is voor aanpassing van de eerder genomen besluiten.

De heer A. Dos Santos (PvdA) heeft vragen gesteld over het uitblijven van de financiering voor budgetvoorlichting via het Jongeren Informatiepunt. Wethouder J. van der Tak (Sociale Integratie) antwoordde dat de subsidie waarschijnlijk per 15 juli beschikbaar komt. Dit kon niet eerder, omdat het werkplan pas begin dit jaar beschikbaar is gekomen, aldus de wethouder. Zorgvuldigheid bij het toepassen van de subsidieverordening vindt de wethouder belangrijk. De budgetvoorlichting door het Jongeren Informatiepunt is volgens de wethouder een half jaar geleden van start gegaan.

Raad eens met komst SS Rotterdam
De meerderheid van de gemeenteraad is het eens met het besluit van het college van B en W om de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) via het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam voorfinanciering te geven voor aankoop van de SS Rotterdam. Het schip De Rotterdam, dat in 1958 bij RDM werd gebouwd, is van grote historische en monumentale waarde. Aan de inrichting is door architecten en kunstenaars de grootste zorg besteed. Het schip biedt ruime mogelijkheden voor exploitatie. Te denken valt aan een combinatie van restaurants, congreszalen, theater, museum of hotel. Het komende jaar wordt onderzocht welke exploitatiemogelijkheden het stoomschip heeft en waar het zij komt te liggen. Mocht er geen passende ligplaats te realiseren zijn of de exploitatie niet rondkomen, dan zal het schip alsnog verkocht worden. De gemeente acht het reëel dat een rendabele en voor alle partijen gewenste exploitatie mogelijk is. De gemeenteraad aanvaardde twee moties over dit onderwerp. De eerste, ingediend door Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD, roept het College op ervoor te waken dat tijdens het proces van verbouwingen en aanpassingen voor toekomstige exploitiemogelijkheden van het schip geen kosten op de gemeente Rotterdam worden afgewenteld. D66 stemde tegen deze motie. De tweede motie (van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD) vraagt het College te onderzoeken of, aan de toekomstige ligplaats van de SS Rotterdam, in de Maashaven een pier kan worden gekoppeld voor Rijnpassagiersschepen, partyboten en watersportrecreanten. Daarnaast wordt het College gevraagd, samen met het Maritiem Museum, te onderzoeken welke schepen van historische waarde ligplaats kan worden verleend. Ook vraagt de motie het College te onderzoeken of het zeilschip de 'Eendracht' in Rotterdam een vaste ligplaats kan krijgen. Alleen de fractie van Groen Links stemde tegen deze motie.

Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens voor binnenstedelijke havengebieden De gemeenteraad steunt in meerderheid het besluit van B en W voor de oprichting van de Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens NV. Deze moet zorgdragen voor het transformatieproces van oude havengebieden zoals de Waal- en Eemhaven. Het gaat daarbij om het herontwikkelen van oude havengebieden voor wonen, werken en recreëren. In Stadshavens participeren het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en de dienst Stedenbouw, Wonen en Verkeer. Eind dit jaar krijgt de gemeenteraad de opzet van de samenwerkingsovereenkomst voorgelegd met een eerste versie van het bedrijfsplan. Met de oprichting van Stadshavens is uitvoering gegeven aan de motie-Van der Heijden. De gemeenteraad aanvaardde een motie, waarin het College wordt gevraagd de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. inzake Stadshavens plus het eerste bedrijfsplan van de ontwikkelingsmaatschappij voor 1 januari 2004 aan de gemeenteraad voor te leggen. Voorts wordt het College verzocht voor 1 januari 2004 de N.V. Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens op te richten. De PvdA, SP en Stadspartij stemden tegen deze motie.

Waalhavenweg wordt opgeknapt
De gemeenteraad heeft een krediet verstrekt van 18,4 mln. euro voor de reconstructie van de Waalhavenweg. Daarmee worden capaciteitsproblemen opgelost en wordt Heijplaat beter ontsloten. De intensiteit van het verkeer in het Waal/Eemhavengebied, waarvan ongeveer 50% vrachtverkeer, is zo groot dat er regelmatig files ontstaan. Heijplaat is bij eventuele calamiteiten voor brandweer, politie en ambulance alleen bereikbaar via de Waalhavenweg. Voor zowel de veiligheid als de verkeersstromen is de reconstructie nodig.

Twee nieuwe scholen in scholenplan
De gemeenteraad heeft besloten een school voor de Stichting Protestants Christelijk Primair Onderwijs Rotterdam in de nieuwbouwwijk Nesselande en een school voor de Stichting Islamitisch Primair Onderwijs Rijnmond in Kralingen-Crooswijk op te nemen in het plan van scholen 2004 tot 2006. De startdatum van de bekostiging zal 1 augustus 2004 zijn. Twee scholen van de Stichting Islamitische Onderwijsgroep Nederland, in de deelgemeenten Noord en Feijenoord, en een school van de Rotterdamse Vereniging van Katholiek Onderwijs in Nesselande worden niet opgenomen in het plan, omdat zij volgens de prognoses te weinig leerlingen krijgen om te voldoen aan de stichtingsnorm.

Huisvesting onderwijs bijgesteld
De gemeenteraad heeft ingestemd met de bijgestelde overzichten van de Onderwijshuisvestingprogramma's tot en met 2002. Voor een aantal projecten uit de programmajaren 1997-2002 zijn meerkosten opgetreden. In 2002 zijn de openstaande bedragen op de huisvestingsprogramma's tot en met 2002 kritisch onder de loep genomen. De gemeenteraad heeft besloten de projecten Putsebocht, Wartburg en Vierambacht te financieren uit het huisvestingsprogramma 2003. Met algemene stemmen is een amendement van Mevrouw Kriens (PvdA) aangenomen, waardoor het besluit duidelijker is geformuleerd.

Raad trekt Aanwijzing Particuliere Woningverbetering in De gemeenteraad heeft de Aanwijzing Particuliere Woningverbetering 2000-2004 (PWVB) vroegtijdig ingetrokken. Het aantal subsidieaanvragen is sinds twee jaar aanzienlijk gedaald. Het wordt niet waarschijnlijk geacht dat er nog veel belangstelling is voor de subsidie. Spijtoptanten krijgen nog 6 maanden de gelegenheid om alsnog van de regeling gebruik te maken en worden daarover actief door de gemeente geïnformeerd. Eigenaren die zijn aangeschreven door de gemeente en niet tijdig een subsidieaanvraag indienen, dienen hun woning zonder gebruikmaking van de beschikbare subsidie op te knappen. Subsidie voor woningverbetering wordt nog wel gericht ingezet in zogenoemde 'hotspots' voor particuliere huurwoningen; dat wordt betaald uit andere subsidies.

Bestemmingsplan RandstadRail 1 vastgesteld
De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan RandstadRail 1 vastgesteld. In 1999 heeft de gemeenteraad gekozen voor de aanleg van RandstadRail via het Statenweg-tracé, inclusief een station bij de Stadhoudersweg. Het tracé is gekoppeld aan het metronet bij het CS en sluit ten noorden van de A20 aan op de Hofpleinlijn. De bouw en aanleg van RandstadRail worden vastgelegd in twee bestemmingsplannen, één voor het grondgebied van de deelgemeente Noord (Randstadrail I) en één voor het grondgebied van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek (RandstadRail II). Het ontwerp-bestemmingsplan RandstadRail I heeft van 22 april t/m 21 mei 2003 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Leefmilieuverordening deel Kralingen verlengd
De gemeenteraad heeft de werkingsduur van de leefmilieuverordening Kralingen-Boerengat Blok I verlengd tot en met 29 september 2008. De leefmilieuverordening heeft ten doel ongewenste horeca-ontwikkeling in dit blok, begrensd door Oostzeedijk, het Oostplein en de Admiraliteitskade, tegen te gaan. Het huidige bestemmingsplan, Struisenburg, voorziet niet in deze bescherming. Momenteel is een herziening van dit plan in voorbereiding die de beschermende werking van de leefmilieuverordening overneemt.

Digitaal raadsforum op Internet
Rotterdam krijgt een digitaal raadsforum op Internet. De raad heeft op 13 februari een principebesluit genomen over het initiatiefvoorstel Reijkerz-Sörensen (Leefbaar Rotterdam) en is nu akkoord gegaan met de uitwerking. Het gaat voorlopig om een experiment van een jaar. Voor raadsleden betekent het raadsforum een extra communi-catiemiddel, waarmee de samenwerking steviger kan worden en er meer inzicht komt in elkaars standpunten. Het forum kan de normale besluitvorming in de raad niet vervangen, maar moet worden gezien als een aanvulling. Alleen raadsleden kunnen meedoen aan het forum, maar iedereen kan het lezen op internet en reacties mailen naar de raadsleden. Ook kunnen anderen via het al bestaande Stadsdebat aan een forum meedoen. De heren Kneepkens (Stadspartij), Marapin (D66) en Van Dijk (PvdA) stemden tegen het digitale raadsforum. Het amendement van Vlaardingerbroek, om burgerleden ook deel te laten nemen aan het raadsforum, is door de meerderheid van de raad aangenomen. Tegen het amendement stemden de heren Kneepkens (Stadspartij), de heer Marapin (D66), de heren Dorsman en Madlener (Leefbaar Rotterdam)

Raad stelt jaarrekening 2002 vast
De gemeenteraad heeft de jaarrekening 2002 vastgesteld. De rekening heeft een exploitatieresultaat van E 26,9 miljoen. Daarvan gaat ruim E 16.5 miljoen naar de algemene reserve. De rest van het geld wordt bestemd voor openbaar vervoer, infrastructuur, Gemeentearchief, Hartelmond, bestuursdienst, natuur en landschap, Kredietbank, inschakeling werkzoekenden, scholing en activering en reserve calamiteiten bij de GGD. Mevrouw Van Ravesteijn van D66 diende een motie in om de versobering van de Wvg in 2003 terug te draaien door 2 miljoen euro uit de algemene reserves te halen. De motie werd verworpen. De fracties van Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA en de fractie Kok stemden tegen. De heer Reijkersz van Leefbaar Rotterdam diende een motie in om de inzichtelijkheid van de jaarrekening te vergroten door onderscheid te maken tussen resultaatbepaling en resultaatbestemming. De motie werd aangenomen. De raadsleden Cremers, Salhi, Soeklal, Kriens en Dos Santos (allen PvdA-fractie) stemden tegen. De heer Cornelissen van de SP diende een motie in waarin hij het college verzocht een werkgroep in te stellen die voorstellen doet voor een uniforme inrichting van de financiële rapportage door de diensten. De motie werd verworpen. Alleen de Stadspartij en de Socialistische Partij stemden voor. De raad heeft ook, naar aanleiding van de rapportage over het eerste kwartaal 2003, de begroting voor 2003 op een aantal punten gewijzigd.

Nulmeting en mijlpalen Collegedoelstellingen in raad Ter uitvoering van de motie-Sörensen over tussentijdse afrekenbaarheid van het College heeft de raad kennisgenomen van de nulmetingen en tussentijdse mijlpalen voor de doelstellingen uit het Collegeprogramma. Het College legt bij de behandeling van de Voorjaarsnota en bij de begrotingsbehandeling verantwoording af aan de raad. De gemeenteraad heeft ook een aantal aanbevelingen uit het rapport van de Rekenkamer Rotterdam 'Resultaten tellen. Nulmeting collegeprogramma 2002 - 2006 onderschreven. Voor een aantal doelen en voor een aantal nulmetingen moet preciezer worden omschreven wat wordt bedoeld, hoe er wordt gemeten en wat het resultaat moet zijn. De aanbeveling om een onderscheid te maken tussen 'stedelijke' en 'gemeentelijke' doelen om duidelijker te maken wat van de gemeente wordt verwacht is niet overgenomen. Het college heeft ervoor gekozen om ook op de resultaten van niet-gemeentelijke partners aanspreekbaar te zijn, aangezien het gaat om het belang van de stad en hij instrumenten inzet om deze partners in beweging te krijgen. De raad onderschrijft dit.

Kaders programmabegroting 2004 staan vast
Naar aanleiding van de Voorjaarsnota heeft de gemeenteraad besloten dat er volgend jaar voor een totaalbedrag van E 456 miljoen nieuwe investeringen komen. Ook heeft de raad een aantal tarieven voor 2004 vastgesteld. De afvalstoffenheffing wordt volgend jaar E 225,08, het rioolrecht E 122,27 en de gemiddelde OZB-aanslag voor woningen E 306,09. Het CDA diende een amendement in dat door de raad is aangenomen. Doel van dit amendement was om punt twee van het ontwerpbesluit tot vaststelling van de Voorjaarsnota 2003 te schrappen. Dit punt betreft het besluit om bij de tariefstelling voor de parkeertarieven uit te gaan van een tariefsverhoging van 3 % exclusief de indexering als gevolg van prijsinflatie en kostenstijgingen. De Raad nam een motie aan waarin het College wordt gevraagd nog voor de behandeling van de begroting 2004 de kaders, die in de motie voor het parkeerbeleid worden gesteld, uit te werken. Die uitwerking moet een onderbouwd overzicht bevatten van de buurten waarin betaald parkeren uit het oogpunt van regulering noodzakelijk is, en moet zijn voorzien van de tijdstippen waarop betaald parkeren geldt. Ook moet het College met een voorstel komen voor een publiekscampagne om draagvlak bij de bevolking te creëren voor het gevoerde parkeerbeleid. PvdA, Groen Links, SP en de Stadspartij stemden tegen deze motie.

Bij de behandeling van de voorjaarsnota werden 20 moties ingediend.

Moties PvdA

De PvdA sprak zijn zorg uit over het voortbestaan van I/D functies bij kleine culturele instellingen, waardoor waardevolle activiteiten niet kunnen worden voortgezet. Wethouder Van der Tak beloofde dat hij op korte termijn met een pakket maatregelen komt die tot doel hebben de activiteiten van deze I/D medewerkers in stand te houden. Ook vroeg de PvdA het College op korte termijn met voorstellen te komen om samen met Bouman Verslavingszorg de voorzieningen voor aangepast wonen een forse impuls te geven. Een motie van deze strekking werd verworpen met de tegenstemmen van VVD, Leefbaar Rotterdam, en CDA.

Verder stelde de PvdA in een motie dat de aandacht voor de 700 meest overlast gevende drugsverslaafden niet wegneemt dat er vele andere drugsverslaafden zijn die behoefte hebben aan opvang. Het College werd verzocht om in de begroting 2004 zodanige ruimte te scheppen dat de opvang van tenminste 100 van deze verslaafden extra gefinancierd kan worden. De motie werd verworpen met tegenstemmen van Leefbaar Rotterdam, D66, CDA, VVD en ChristenUnie/SGP.

Ook vroeg de PvdA het College in een motie ervoor te zorgen dat de activiteiten van Senioren Sportief in 2003 kunnen doorgaan. In 2004 zouden de deelgemeenten dit moeten overnemen. De motie haalde het niet met tegenstemmen van CDA, VVD, Leefbaar Rotterdam en D66.

Moties Leefbaar Rotterdam

Leefbaar Rotterdam diende een motie in waarin het College werd verzocht aan te geven hoeveel Rotterdamse leerkrachten de komende jaren buiten Rotterdam gaan werken, hoeveel onbevoegden, stagiaires en zij-instromers er in het Rotterdamse onderwijs werken en hoe het verloop in deze categorieën is. De fractie pleitte ervoor een beleid te ontwikkelen dat erop gericht is deze mensen voor het Rotterdamse onderwijs te behouden. De motie werd aangenomen met tegenstemmen van D66 en 1 lid van Groen Links.

Ook diende Leefbaar Rotterdam een motie in waarin het College werd gevraagd het huidige voorzieningenniveau van de Wet Voorzieningen Gehandicapten te handhaven. Oneigenlijk gebruik zou daarom moeten worden tegengegaan en de uitvoering efficiënter worden georganiseerd. Zo nodig moeten ontbrekende middelen worden betrokken uit beleidsvelden die geen collegeprioriteit zijn. De motie werd aangenomen. Alleen de VVD stemde tegen de motie.

Een motie waarin Leefbaar Rotterdam het College verzocht te onderzoeken of het mogelijk is een systeem van ontheffing van parkeerbelasting in te voeren voor hulpverleners, zoals huisartsen, verloskundigen en dierenambulances, werd met algemene stemmen aanvaard.

In het kader van een betere fraudebestrijding, efficiëntieverbetering en gemak voor de burger, vroeg Leefbaar Rotterdam aandacht voor de invoering van authentieke bronnenregistratie. De fractie diende een motie in waarin het College wordt opgedragen ervoor te zorgen dat een gemeentelijke dienst de burger niet om gegevens vraagt die een andere gemeentelijke dienst al heeft en, zo mogelijk ministeries, semi-overheden en particulieren te betrekken bij dit Rotterdams initiatief. De motie werd aangenomen met tegenstemmen van SP, de Stadspartij en enkele leden van de PvdA.

Moties Groen Links

Groen Links en het CDA riepen het College op om in het begrotingsvoorstel voor 2004 de financiering van de onderwijskansenzones zorgvuldig te regelen, en deze voor de resterende duur van de collegeperiode zo goed mogelijk in te passen. Dit onder de voorwaarde dat de deelgemeenten aan hun financiële verplichtingen blijven voldoen. Een motie van die strekking werd aangenomen met enkel tegenstemmen van de VVD.

Een motie van Groen Links om te onderzoeken of de bouw van de Coolsingeltoren kan worden uitgesteld, in het geval er voor 15 december 2003 geen vervolgovereenkomst kan worden gesloten met de projectontwikkelaar werd verworpen.

Groen Links riep het College ook op om in het begrotingsvoorstel voor 2004 voldoende middelen te reserveren in het budget van de dienst Sport en Recreatie om schoolsporttoernooien structureel mogelijk te maken. Verder wil Groen Links dat erop wordt toegezien dat de deelgemeenten het geld dat voor educatieve tuinen is geoormerkt ook daadwerkelijk aan deze tuinen besteed worden. Deze motie werd aangenomen, tegen stemden 5 leden van Leefbaar Rotterdam, de VVD, het CDA en de fractie Kok.

Een oproep van Groen Links aan het College om zijn uiterste best te doen om door middel van een voorlichtingscampagne draagvlak te creëren voor het gevoerde parkeerbeleid haalde het niet. Een motie van die strekking werd verworpen met tegenstemmen van VVD, CDA, Leefbaar Rotterdam en de Stadspartij.

Motie CDA

Het CDA vroeg het College bij motie een externe commissie van deskundigen in te stellen om de gemeentelijke subsidies te beoordelen. De commissie moet op basis van deze beoordeling per subsidie adviseren over uitbreiding, continuering, vermindering of stopzetting van die subsidie. De motie werd aanvaard. De SP en D66 stemden tegen.

Moties D66

D66 vroeg het College de mogelijkheid te onderzoeken of het raadsdebat via internet kan worden gevolgd. Een motie van deze strekking werd aanvaard. Een lid van de PvdA stemde tegen.

Ook wilde D66 de voorlichting optimaliseren om schuldhulpverlening bekender te maken bij de Rotterdammers. Deze motie werd verworpen met tegenstemmen van Leefbaar Rotterdam, CDA en de VVD.

Motie SP

De SP vroeg in een motie aandacht voor de jongerencultuur. De fractie bepleitte om de betrokken partijen van het Popconvenant en R2002 uit te nodigen onbetaald enkele proefnummers te maken van een marketingblad en in overleg met Rotterdam Marketing na te gaan of het mogelijk is dit blad regulier te laten verschijnen. De motie werd verworpen met tegenstemmen van Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA.

Motie ChristenUnie/SGP

ChristenUnie/SGP verzocht het College om leegstaande gebouwen eerder te slopen en de grond tijdelijk als aantrekkelijk verblijfsgebied in te richten. Verder bepleitte de fractie om gedeeltelijk leegstaande gebouwen niet dicht te timmeren maar tijdelijk ter beschikking te stellen voor bijvoorbeeld studentenhuisvesting, begeleid kamer-wonen en sociale- en culturele instellingen. Een motie van deze strekking werd verworpen met tegenstemmen van Leefbaar Rotterdam, CDA, VVD en de PvdA.

Moties Stadspartij

De Stadspartij deed bij motie een oproep aan de Raad om zich uit te spreken tegen de aangekondigde versobering van de dienstregeling van de RET. Deze motie werd verworpen met tegenstemmen van de coalitiepartijen.

Ook wil de Stadspartij dat het College een experiment opzet om het effect te onderzoeken van een parkwacht, te beginnen door het aanstellen van een parkwacht in het Museumpark. Een motie van deze strekking werd verworpen met tegenstemmen van Leefbaar Rotterdam, D66, VVD, CDA en een deel van de Groen Links fractie.

Verder vroeg de Stadspartij het College in een motie de rioolbelasting op grond van het aansluitrecht te vervangen door een rioolbelasting van uitsluitend gebruikers. Dit zou kunnen door het gebruik van het riool te koppelen aan de watermeter. De motie werd verworpen omdat alleen de SP en de Stadspartij voor stemden.

Communicatie Bestuursdienst Stadhuis Rotterdam
De Raadsberichten bevatten korte omschrijvingen van de belangrijkste agendapunten van de laatst gehouden vergadering van de Gemeenteraad met de bijbehorende besluiten. Deze berichten worden steeds één dag na de raadsvergadering verstuurd naar de leden van de Gemeenteraad, gemeenteraadsfracties, de deelgemeenten, de Centrumraad, de wijkraad voor Pernis, de gemeentelijke diensten en bedrijven, hoofden van dienst, directeuren van de Bestuursdienst, bibliotheken, bewonersorganisaties, vakbonden, de Kamer van Koophandel, diverse andere openbare instellingen en naar de pers. De Raadsberichten zijn ook te raadplegen via de Internetsite van het Stadhuis Rotterdam, www.stadhuis.rotterdam.nl (actueel). Ze worden gepubliceerd in het 'Rotterdam Bericht' in Maasstad Weekbladen. De bijbehorende stukken zijn te raadplegen via www.bds.rotterdam.nl en in te zien of (tegen betaling) te verkrijgen bij de bibliotheek van de Bestuursdienst, Stadskantoor kamer 100, Rodezand 18, tel. 010 - 417 25 14. Voor informatie over verzending Raadsbericht: secretariaat Communicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 29 18.


---- --