Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2003/1976
datum
02-07-2003

onderwerp
Vragen van het lid Van Velzen (SP) over handel in honden- en kattenbont in Nederland
TRC 2003/2332

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, toekomen de antwoorden op de vragen, gesteld door het lid Van Velzen (SP) over handel in honden- en kattenbont in Nederland.


---
Kent u het artikel 'Straatkat wordt bontjas' en 'Belgen geschokt over handel in bont van honden en katten'? 1)

Ja.


---
Kunt u aangeven in hoeverre er in Nederland honden en katten gefokt worden voor de bonthandel, in hoeverre er vachten van deze dieren verwerkt worden in Nederland en in hoeverre deze producten in Nederland verhandeld worden?

Het is in Nederland niet toegestaan om honden of katten te fokken voor hun bont. Wel is het toegestaan bont van honden en katten in Nederland te brengen en te verhandelen. Over de omvang van de import en verhandeling in Nederland zijn mij geen cijfers bekend.

datum
02-07-2003

kenmerk
DL. 2003/1976

bijlage


---

Kunt u aangeven welke andere (soorten en aantallen) pelsdieren dan vossen en nertsen er in Nederland gefokt worden en bent u bereid, gezien de explosieve groei, die gegevens jaarlijks op te nemen in de CBS landbouwtellingen 2)? Zo neen, waarom niet?

De in de Kamervraag gerapporteerde explosieve toename van 'overige pelsdieren' tussen 2000 en 2002 heeft tot nader onderzoek door Laser geleid. Het agentschap Laser is de huisuitvoerder van het ministerie van LNV, die de registratie verzorgt waarop het CBS de Landbouwtelling baseert.

Op grond van dat onderzoek heeft het CBS het totaal aantal 'overige pelsdieren' in 2002 met 11.000 naar beneden bijgesteld tot 1.240. Een eigenaar bleek de vraag niet goed te hebben ingevuld: het aantal van 11.000 was zowel in de categorie 'nertsen' als in de categorie 'overige pelsdieren' ingevuld. Na verwerking van deze correctie kan niet meer van een explosieve toename worden gesproken tussen 2000 en 2002: van 1.115 naar 1.240. Overigens betreft de categorie 'overige pelsdieren' vrijwel zeker geen honden en katten, maar moet worden gedacht aan bijvoorbeeld moerasbevers.


---

Bent u bekend met het onderzoek dat april vorig jaar werd uitgevoerd op het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, waarbij 93 in Nederlandse winkels gekochte bontitems werden onderzocht op DNA genotypering en bleek dat tenminste 5 items van hondenbont gemaakt waren 2)?

Ja.


---

Wat is uw oordeel over het in kleding en andere goederen verwerken van bont van honden en katten en wat is uw oordeel over het verhandelen van deze goederen in Nederland?

Het houden van honden en katten omwille van hun bont is in Nederland niet toegestaan. Dit verbod past binnen de in Nederland geldende normen en waarden. Het in kleding en andere goederen verwerken van bont van honden en katten, en het verhandelen van deze goederen is daarentegen in Nederland toegestaan. Zie verder het antwoord op vraag 10.


---

Is het u bekend dat er misleidende benamingen voor het bont op de labels staan, zoals nylon, wol en konijnenbont en er slechts sporadisch op de etiketten van de bontproducten vermeld wordt van welk dier het bont afkomstig is?

Alle textielartikelen moeten voldoen aan de etiketteringseisen van het Textielartikelenbesluit (Warenwet). Volgens dit besluit dienen artikelen die vervaardigd zijn van de haren van bepaalde in het besluit met name genoemde dieren, te zijn voorzien van een etiket waarop de naam van dat dier is vermeld. Voor diersoorten die niet in het besluit zijn vermeld, waaronder honden en katten, geldt dat volstaan kan worden met de vermelding van het begrip 'haren' zonder dat een diersoort daarbij wordt vermeld. De Keuringsdienst van Waren is belast met toezicht op de naleving van dit besluit. Bij deze dienst zijn de laatste jaren geen overtredingen van dit besluit geregistreerd. Het Warenwetbesluit geeft overigens uitvoering aan EG richtlijn 71/307/EEG inzake de benaming van textielartikelen.


---

Deelt u de mening dat, aangezien consumenten onwetend zijn van het feit dat zij bont aanschaffen afkomstig van honden en katten, er sprake is van consumentenmisleiding?
Zo ja, bent u bereid er bij de Europese Commissie op aan te dringen de herkomst van bont verplicht te vermelden op het label? Zo neen, waarom niet?

Uit het antwoord op vraag 6 vloeit voort dat het niet vermelden van afkomstigheid van honden of katten niet in strijd is met de genoemde richtlijn of het genoemde besluit. In strikte zin is derhalve geen sprake van consumentenmisleiding. Zie echter ook het antwoord onder vraag 10.


---

Is het u bekend dat de Verenigde Staten en Italië een handelsverbod voor honden- en kattenbont hebben ingevoerd en andere Europese landen bezig zijn met het invoeren van dergelijke regelgeving?

Ja.


---

Bent u bereid een Nederlands verbod op import en export van honden- en kattenbont in te stellen? Zo neen, waarom niet?

Neen. Met het wegvallen van de binnengrenzen is een nationaal verbod niet effectief. Zie verder het antwoord op vraag 10.

10
Bent u bereid er bij de Europese Commissie op aan te dringen een Europees verbod op import- en export van honden- en kattenbont in te stellen?

Wij zijn bereid in Europees verband aan de orde te stellen, welke maatregelen de handel in bont van honden en katten het meest doeltreffend kunnen tegengaan. Het staat niet op voorhand vast, dat dit grensmaatregelen zullen zijn, gelet op de doorgaans beperkte feitelijke controlemogelijkheden aan de grens.

Hierbij doe ik u tevens toekomen het antwoord op de aanvullende vraag van het lid Van der Ham (D66) over handel in honden- en kattenbont in Nederland.


---

Zie antwoord op vraag 10 van het lid Van Velzen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

* 1 Algemeen Dagblad, 9 mei jl. en Volkskrant, 9 mei jl. * 2 Landbouwtellingen CBS categorie 'overige pelsdieren' is gegroeid van 165 dieren in het jaar 2000 tot 12 260 dieren in 2002. * 3 Verslag DNA-genotypering bontitems t.b.v. Bont voor Dieren d.d. 12 april 2002.


---