Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

VIJFDUIZEND BANEN IN GEVAAR IN DE TAXIBRANCHE

Het Kabinet Balkenende heeft het voornemen om het zogenoemde zittend ziekenvervoer te schrappen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en uit het ziekenfonds. Dit betekent dat circa 200.000 mensen die nu gebruik maken van deze vorm van vervoer, alternatieven moeten zoeken en dat de werkgelegenheid voor 5000 chauffeurs op het spel staat.

KNV Taxi heeft in een brief aan de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) haar zorgen over deze plannen kenbaar gemaakt. De bezuinigingsoperatie betekent dat een budget van 140 miljoen euro op jaarbasis wegvalt. Circa 200.000 mensen die nu gebruik van het zittend ziekenvervoer gebruik maken zullen vanaf 1 januari 2004 van deze vervoersvorm verstoken zijn.

De taxibedrijven die momenteel zittend ziekenvervoer verzorgen, moeten vrezen voor de continuiteit van hun onderneming. De werkgelegenheid in de taxibranche staat momenteel onder zware druk. Dit heeft ondermeer te maken met het schrappen van de subsidie op lage lonen (zogenaamde SPAK). Dit was een maatregel die in de taxibranche zeer positief heeft gewerkt in de creatie van extra arbeidsplaatsen.
Het wegvallen van het zittend ziekenvervoer zal voor veel bedrijven de genadeklap betekenen. Faillissementen zijn niet uit te sluiten en als de plannen doorgaan, zullen 5000 banen wegvallen.

Naar aanleiding van de brief van KNV Taxi heeft de vaste kamercommissie voor VWS staatssecretaris Ross om een reactie gevraagd. Zodra het antwoord van de staatssecretaris door de kamercommissie is ontvangen, zal KNV Taxi daarvan een afschrift ontvangen. Samen met de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad (CG-raad) zal KNV Taxi zich blijven inzetten voor behoud van de zittend ziekenvervoerregeling.

KNV Taxi is de branchevereniging van ondernemers in het kleinschalig personenvervoer.

Den Haag, 03 juli 2003
Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht