Gemeente Tilburg

2-7-2003
Bijstelling grote gemeentelijke plannen noodzakelijk

Grondexploitatie 2002 positief afgesloten

Het jaar 2002 heeft het Grondbedrijf weer met een positief saldo kunnen afsluiten. De Algemene Reserve Grondexploitatie is toegenomen van 61 naar 93 miljoen euro. Dit betekent echter niet dat alle gemeentelijke plannen voor de stad probleemloos kunnen worden uitgevoerd. Uit de doorrekening blijkt dat het gemeentebestuur de komende jaren voor die plannen 167 miljoen euro nodig heeft.

In 2002 leek het nog om 115 miljoen te gaan. Afgezet tegen de reserve van het Grondbedrijf betekent dit dat het tekort op de exploitatie in de planperiode 2003-2015 op zou lopen naar 74 miljoen euro, terwijl in 2002 een tekort van 54 miljoen euro werd voorzien. Om te voorkomen dat dit tekort op de grondexploitatie verder oploopt, is een aantal belangrijke keuzes gemaakt in plannen op het gebied van infrastructuur en woningmarkt. Het verwachte tekort kan zo volledig worden weggewerkt. Overigens is er wel geld gereserveerd voor de ontwikkeling van de Spoorzone en de Piushaven. Deze besluiten heeft het college afgelopen maandag genomen.

Rapportage vernieuwd
In de Beleidsanalyse Grondexploitatie 2003 wordt voldaan aan de wens van de raad om deze analyse inzichtelijker te maken. Het rapport is nu opgebouwd uit een terugblik (Deel A, Verantwoording) en een vooruitblik (Deel B, Prognose en Perspectief); een geheel nieuwe opzet waarbij per project informatie wordt verstrekt. Zodoende is het voor de raad beter mogelijk om sturing te geven aan de uitvoering van het ruimtelijk beleid.
Vanzelfsprekend geeft de Beleidsanalyse net als voorheen een zo compleet mogelijk beeld van de financiële positie van de productgroep grondexploitatie. Naast een actueel overzicht van alle grondexploitaties en de stand van bestaande reserves wordt ook een uitgebreide inschatting van de benodigde middelen voor de voorgenomen ruimtelijke plannen van de gemeente Tilburg gegeven. Hoewel 2002 positief is afgesloten, veroorzaken de in uitvoering zijnde en toekomstige plannen bij ongewijzigd beleid voor het Grondbedrijf een tekort van 74 miljoen euro. Toename van verwervings- en inrichtingskosten, looptijdverlengingen en het niet volledig kunnen verhalen van kosten door een groeiend aantal particuliere exploitaties zijn de belangrijkste oorzaken van de toename van dit tekort.

Belangrijkste keuzes
Om de komende vijf tot tien jaar een financieel gezond Grondbedrijf te kunnen houden, moet het gemeentebestuur keuzes maken met betrekking tot een aantal grote plannen en projecten. In totaal bleek 167 miljoen euro nodig om alle geraamde plannen uit te kunnen voeren. De inzetbare reserves en voorzieningen van 93 miljoen euro die de berekeningen in de BAGE 2003 laten zien, zijn onvoldoende om dit tekort te kunnen dekken. Daarom zijn voorstellen uitgewerkt om de exploitatie te optimaliseren en daar is een aangepaste planning bij gemaakt.

Woningbouw
De sector die wel vaart bij de gemaakte keuzes is de woningmarkt. Koolhoven zal binnen een bouwperiode van vier jaar worden opgeleverd; dat is een jaar sneller dan gepland. In Loven Noord en Rugdijk komen ruime kavels. Voorts is gekozen om in de Overhoeken 1800 woningen te bouwen en te ontsluiten, zonder grootschalige aanpassingen van het bestaande weggennet. Dit levert een behoorlijke besparing op ten opzichte van eerdere plannen.

Vossenberg West 2
Voor het gebied Vossenberg West zal een nieuw en soberder plan worden gemaakt voor grootschalige bedrijven. Het huidige plan kent een kostbaar ruimtelijk ambitieniveau.

Bezuinigingen
De aangepaste planning blijft niet zonder gevolgen voor de manier van werken van de gemeente. Er zal fors worden bezuinigd op de kosten van de voorbereiding en begeleiding van de plannen. Daarbij zal veel meer de nadruk komen te liggen op uitvoering dan op planvorming. Voor de ontwikkeling van de plannen wordt daardoor waar mogelijk meer overgelaten aan marktpartijen, zoals projectontwikkelaars. Dit sluit aan op de beleidslijnen van de nota Grondbeleid, die in januari van dit jaar door de raad is vastgesteld.

Geld voor Piushaven en Spoorzone
Door de aangepaste planning kan er nu wel geld worden gereserveerd voor de ontwikkeling van de Piushaven en de Spoorzone. Voor deze plannen wordt de komende jaren respectievelijk 20 miljoen en 35 miljoen gereserveerd.
De Beleidsanalyse en de optimaliseringvoorstellen worden gepresenteerd in de (informatieve) commissie Economie op 7 juli en op 1 september wordt besproken in die commissie. De raad beslist op 22 september.

Projectcontrol
Om de raad nadrukkelijk te betrekken bij de grote projecten doet het college ook voorstellen voor projectcontrol. Het betreft hier de sleutelprojecten, Piushaven, Voltterrein/Voltcomplex, Nieuw Noord (herstructureringen Quirijnboulevard, Wagnerplein en Stokhasselt) en Spoorzone. Dit geldt ook voor de herstructureringsprojecten Trouwlaan/Uitvindersbuurt, Kruidenbuurt/Paletplein en Goirke West en voor de grote infrastructurele projecten en exploitatieplannen Noordwesttangent, Het Laar (reconstructie knooppunt), station Reeshof (en tunnel), Spoorlaan, Spoorzone/Binnenstad, Vossenberg-west, Loven-noord, Overhoeken en Kempenbaan.