Persbericht
Stichting Natuur en Milieu, Consumentenvereniging Goede Waar & Co, Milieudefensie en de Zuid-Hollandse Milieufederatie
Consumenten eisen eerlijke informatie over voeding
Milieu- en consumentenorganisaties vragen openheid van supermarkten
Amsterdam/Utrecht, 3 juli 2003 --- De Nederlandse consument wordt slecht
geonformeerd over de aanwezigheid van schadelijke stoffen in vers
voedsel: bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit, antibiotica in
vlees, en kwik en PCB's (polychloorbifenylen) in vis. Stichting Natuur
en Milieu, Consumentenvereniging Goede Waar & Co, Milieudefensie en de
Zuid-Hollandse Milieufederatie vragen de supermarkten met klem om de
informatie hierover voortaan open en eerlijk te verstrekken. Alleen dan
kan de consument een bewuste keuze maken en alleen dan zullen de
supermarkten strenger toezien op de voedselveiligheid van hun
(vers)producten.
De organisaties hebben deze week een vragenlijst gestuurd naar acht
grote supermarktketens, met het verzoek deze binnen drie weken ingevuld
terug te sturen. De belangrijkste vragen:
1: is men bereid om vanaf nu alle beschikbare informatie over residuen
in vers voedsel openbaar te maken, en beweegt men ook de leveranciers
hiertoe?
2: is men bereid om in overleg met de vier organisaties een
meetprogramma op te zetten, voor producten waarvoor dit nog niet bestaat?
3: is men bereid om de resultaten van de testen elk kwartaal te
publiceren, waarbij in geval van een overschrijding de leverancier in de
winkels waar het product wordt verkocht met naam en toenaam worden vermeld?
4: is men bereid de individuele consument te woord te staan en diens
vragen duidelijk, begrijpelijk en naar waarheid te beantwoorden?
Aanleiding voor deze actie van de milieu- en consumentenorganisaties
zijn de recordhoeveelheden gif die in 2002 werden aangetroffen op
druiven bij Aldi en Lidl. Ook bij andere supermarkten zijn
overschrijdingen van de wettelijke normen aangetroffen. Uit gesprekken
met verschillende supermarkten blijkt dat zij vaak te weinig zicht
hebben op de aanwezigheid van restanten gevaarlijke stoffen in
producten. In Groot Brittannik verstrekken de supermarkten en de
overheid al jaren informatie over gif en antibiotica in versproducten.
De Keuringsdienst van Waren (Voedsel- en Warenautoriteit) signaleert de
toename van de overschrijdingen van de wet ook. De consument heeft daar
echter weinig aan, want in de rapporten van de Keuringsdienst staat niet
in welke winkel welke overschrijding is aangetroffen. Pas als de winkels
met naam en toenaam bekend worden gemaakt, zullen de supermarkten de
noodzaak voelen om meer werk te maken van voedselveiligheid. De boetes
die de Keuringsdienst oplegt, lijken in dit opzicht weinig uit te halen.
Over vier weken maken Stichting Natuur en Milieu, Consumentenvereniging
Goede Waar & Co, Milieudefensie en de Zuid-Hollandse Milieufederatie
bekend welke supermarktketens de gevraagde openheid van zaken willen geven.
Vereniging Milieudefensie