Provincie Zuid-Holland

Persbericht

03-07-2003
63 miljoen euro voor jongeren in 2004
ontwerp provinciaal beleidskader jeugd 2004 - 2007

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) stellen in 2004 ruim 63 miljoen euro beschikbaar voor jeugdbeleid in Zuid-Holland. Dit staat in `Ruimte voor jongeren', het ontwerp provinciaal beleidskader jeugd 2004 - 2007 voor de provincie Zuid-Holland dat GS op 1 juli 2003 hebben vastgesteld.

GS willen met spoed extra investeren in opvoedhulp, nieuwe pleegouders werven en voortvarend de wachtlijsten aanpakken. Per regio wordt vanaf 2004 gewerkt met een jeugdagenda, waarop de regionale actiepunten staan. De provincie zet in ieder geval opvoedingsondersteuning in alle 60 gemeenten - d.w.z. exclusief de stadsregio's Haaglanden en Rotterdam - en de aanpak van schooluitval en jeugdcriminaliteit op de agenda. De ambitie is de wachtlijsten jeugdzorg vóór 2005 geheel te hebben weggewerkt. (Bij het Bureau Jeugdzorg, dat voor de intake zorgt, is dit al gebeurd.) Daarnaast wil Zuid-Holland extra investeren in een specifiek aanbod voor risicogroepen, verbetering van de pleegzorg en de organisatie van medezeggenschap voor jongeren die tijdelijk in een instelling wonen.

In gemeenten waar problemen zijn met ernstige overlast door gedrag van jongeren wordt het integrale meerjarige preventieprogramma `Communities that Care' opgezet. Door samenwerking tussen jeugdzorg, onderwijs en politie worden schooluitval en criminaliteit teruggedrongen, en mogelijk voorkomen. Het is de bedoeling dat de provincie eind 2003 met gemeenten convenanten sluit over de aansluiting tussen jeugdzorg en jeugdbeleid en de wederzijdse inzet op preventief jeugdbeleid. Aan Zuid-Hollandse jongeren die opgenomen zijn geweest in een justitiële jeugdinrichting, wordt een toekomstgericht nazorgprogramma aangeboden.

Op 1 januari 2004 wordt de Wet op de jeugdzorg ingevoerd. Deze wet is op 24 juni door de Tweede Kamer aangenomen om de jeugdzorg effectiever te maken. De wet regelt voor het eerst het recht op hulp voor jongeren en hun ouders bij ernstige problemen.
Alle landelijke voorzieningen worden naar provincies en grootstedelijke regio's gedecentraliseerd. De provinciale taken worden uitgebreid met jeugdbescherming en jeugdreclassering. Hierop vooruitlopend is in 2003 het Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland officieel van start gegaan; de vele `loketten' voor jeugdigen en ouders met problemen zijn omgevormd tot één bureau met regionale vestigingen.

De komende periode wordt het Ontwerp provinciaal beleidskader jeugd 2004 - 2007 voor inspraak voorgelegd aan de betrokken partijen, zoals gemeenten, jeugdzorg- en onderwijsinstellingen, de Raad voor de Kinderbescherming etc.
Definitieve besluitvorming vindt naar verwachting in oktober 2003 plaats.