EIM


Persbericht

Human Resource Management within Small and Medium-sized Enterprises

25-6-03

nummer: 2203

Verschillen HRM-inzet MKB en grootbedrijf in kaart gebracht Het is al langer bekend dat kleine bedrijven minder aandacht besteden aan HRM dan grote bedrijven. Maar waar hangt dit nu mee samen? Belangrijke oorzaken zijn verschillen in strategie, structuur en eigendomsverhoudingen tussen grote en kleine bedrijven. Dit zijn enkele bevindingen van EIM-onderzoeker Jan de Kok in zijn proefschrift Human resource management in het midden- en kleinbedrijf, waarop hij donderdag 26 juni 2003 aan de Erasmus Universiteit is gepromoveerd.

Grote verschillen in toepassing HRM bij MKB
Bedrijfsprestaties zijn mede afhankelijk van de wijze waarop medewerkers worden aangestuurd en de manieren waarop hun kennisontwikkeling en motivatie wordt gestimuleerd. Bij grote bedrijven blijkt HRM inderdaad vruchten af te werpen, niet alleen voor het personeel zelf, ook voor de bedrijven. Jan de Kok onderzocht de situatie in het midden- en kleinbedrijf (maximaal 250 werknemers), dat in Europa ruwweg tweederde van de werkgelegenheid voor zijn rekening neemt. Hij komt tot de conclusie dat er duidelijke verschillen zijn in de mate waarin kleine en middelgrote bedrijven specifieke HRM-maatregelen toepassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om psychologische tests in sollicitatieprocedures, beoordelingsgesprekken en aanbieden van bedrijfsopleidingen.

Familiebedrijven doen minder aan HRM
Aandacht voor HRM blijkt positief samen te hangen met aandacht voor bedrijfsstrategie. Ook eigendomsverhoudingen blijken samen te hangen met de aandacht voor HRM. Familiebedrijven besteden minder aandacht aan HRM dan bedrijven waar leiding en eigendom gescheiden zijn; familiebedrijven vinden het erg belangrijk om controle over hun bedrijf te houden. Zij vrezen een deel van deze controle kwijt te raken zodra ze formele afspraken met werknemers gaan maken.

Rendement bedrijfsopleidingen lager bij kleine bedrijven Daarnaast geven kleine en grote bedrijven ook een verschillende invulling aan bepaalde maatregelen. Werknemers in kleine bedrijven besteden minder dagen aan bedrijfsopleidingen en worden hiervoor ook minder nauwgezet geselecteerd. Kleine bedrijven besteden ook minder aandacht aan de begeleiding van werknemers. Juist deze begeleiding is bepalend voor het succes van de gevolgde opleidingen. Naarmate bedrijven minder investeren in de kwaliteit van de opleidingsprogramma's, is het rendement van de gevolgde opleidingen lager. Uiteindelijk vallen de opbrengsten van bedrijfsopleidingen voor kleine bedrijven lager uit dan voor grote bedrijven, omdat ze minder aandacht besteden aan de selectie van werknemers en de coördinatie van deze opleidingen.
Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 343 06 04