Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT

t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Kamernood blijft stijgen
Utrecht 2 juli 2003 - De kamernood in de Nederlandse studentensteden blijft stijgen. Ongeveer 30.000 studenten wachten op dit moment op een kamer, een aantal dat gedurende de zomer alleen nog maar groter zal worden. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Amsterdam spant de kroon; de wachttijd voor een kamer nabij het centrum is inmiddels opgelopen tot 4,5 jaar. De LSVb roept Minister Dekker van VROM op om direct actie te ondernemen.

Opvallend is dat de extreme kamernood zich inmiddels al lang niet meer beperkt tot Amsterdam en Utrecht, maar dat ook in steden als Breda en Tilburg de wachttijd op loopt tot meer dan een jaar. Dit houdt in dat veel studenten uit 2002 nu nog steeds op zoek zijn naar een kamer, waardoor de wachtlijst blijft groeien.

Binnen het Bachelor-Master stelsel moet een student niet alleen in een ander land, maar ook in een andere stad een opleiding kunnen volgen. De flexibiliteit die BaMa met zich mee zou moeten brengen bereik je niet als een student drie jaar moet wachten op een kamer.

Juist daarom hoopt de LSVb dat Minister Dekker snel actie onderneemt. De oplossing voor het probleem is duidelijk. Door huursubsidie te geven op onzelfstandige eenheden (kamers), wordt het voor woningcorporaties aantrekkelijker om kamers te bouwen. In november vorig jaar werd een motie aangenomen waarin de hele Tweede Kamer zich uitsprak voor huursubsidie op kamers. Minister Kamp heeft die motie naast zich neer gelegd. "Wij hoopten dat Minister Dekker de kamernood wel serieus zou nemen" aldus LSVb-voorzitter Merijn de Jong, "maar ze wil nogmaals gaan praten over de beste maatregelen. In de afgelopen jaren is er al heel veel gepraat over studentenhuisvesting, laten we dit nu eindelijk in daden omzetten. Met alleen mooie woorden is nog nooit een kamer gebouwd."

Bijlage: LSVb onderzoek kamernood 2003