Vlaamse overheid

Kinderen, jongeren en hun gezinnen komen soms in een moeilijke situatie terecht. Voor hulp kunnen ze terecht bij allerlei diensten van Kind & Gezin, het Algemeen Welzijnswerk, de Geestelijke Gezondheidszorg, enz. Soms doen zij voor hulp beroep op de diensten van de bijzondere jeugdzorg of neemt een jeugdrechter een maatregel.

Deze hulpverlening, gedurende enkele weken tot enkele maanden, gebeurt het best dicht bij huis. Maar omwille van diverse redenen is dit in het verleden niet altijd gelukt.

In de provincie Antwerpen is de nood het meest nijpend Ruim 33% van alle maatregelen gaat over Antwerpse jongeren. Deze provincie beschikt echter slechts over 27 procent van de (ambulante en residentiële) beschikbare plaatsen in de private voorzieningen van de bijzondere jeugdzorg.

Daarom heeft de Vlaamse minister van Welzijn, Adelheid Byttebier, extra geld besteed om het Antwerps hulpaanbod in de bijzondere jeugdzorg te versterken. Het gaat om 3 miljoen euro.

Het betreft niet enkel uitbreiding van het residentiële aanbod, maar ook in andere hulpvormen worden bijkomende plaatsen gecreëerd.

Het groot aantal ingediende aanvragen bewijst nogmaals de dynamiek in de sector Bijzondere Jeugdbijstand en toont de creativiteit en het engagement aan waarmee dagdagelijks, op professionele manier, de hulpverlening aan kinderen, jongeren en hun gezinnen wordt verzekerd.

Bij de keuze voor de toekenning van middelen werden de aanvragen voornamelijk getoetst aan de prioriteiten zoals ze geformuleerd werden door de sociale diensten van de bijzondere jeugdzorg in de regio.

Bij het opmaken van deze prioriteitenlijst van de zogeheten vraagzijde werd ook rekening gehouden met de opmerkingen van de jeugdrechters.

Tevens werden al de initiatieven getoetst op een begeleidingsengagement naar de "moeilijkste jongeren".

Deze beslissing sluit, zowel inhoudelijk als qua gevraagde capaciteit, nauw aan bij de vragen van de verwijzers uit Antwerpen.

Door deze beslissing worden in het Antwerpse 2,5 miljoen euro besteed en worden 59 nieuwe opvangplaatsen gecreëerd: 37 residentiële, 6 extra bedden voor crisisopvang, en door de oprichting van een nieuwe dienst voor thuisbegeleiding kunnen 16 gezinnen ambulant ondersteund worden.

Daarnaast worden er voor ca. 118 jongeren per jaar time- outmogelijkheden geschapen wanneer de hulpverlening in de bijzondere jeugdbijstand dreigt te blokkeren.

De overige 500.000 euro worden gereserveerd om extra begeleiding en opvolging uit te werken voor de moeilijkst te begeleiden jongeren.

De minister gaf haar administratie reeds opdracht om de nodige stappen te ondernemen opdat dit bijkomend aanbod zo spoedig mogelijk operationeel wordt. Verwacht mag worden dat de eerste initiatieven in augustus 2003 van start zullen gaan.

info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - tel. 02 / 553 24 99 e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen

Bijlage: De organisaties die een uitbreiding hebben gekregen

Arktos

Dhr.
Koen
Van de
Merckt
03/226.83.55
Cirkant

Mevr.
Hilde
Luyten
014/42.51.45
De Grote Robijn

Dhr.
Rudy
Smis
0498/90.47.20
De Haven / De Twee
Gezusters

Dhr.
Jo
Van
Assche
03/658.80.45
De Touter

Dhr.
Luc
D'Affnay
03/287.80.20
Elegast Potgieter

Dhr.
Koen
Bergmans
03/286.75.25
Ivo Cornelis

Dhr.
Louis
Janssens
03/289.60.61
Samenwerkingsverband
Arr. Turnhout
Cirkant
Mevr.
Hilde
Luyten
014/42.51.45
Samenwerkingsverband
Arr. Turnhout
Kruispunt
Dhr.
Leo
Vervecken
014/61.61.13
Samenwerkingsverband
Arr. Turnhout
Ter Loke
Dhr.
Mark
Thyssen
014/47.04.60
Samenwerkingsverband
Arr. Turnhout
Waaiburg
Mevr.
Simon
ne
Daems
014/58.84.56
Wingerdbloei

Dhr.
Jan
Bots
03/235.55.23


---