ABVAKABO FNV

ABAVAKABO FNV strijdt tegen gedwongen ontslagen UWV

ABAVAKABO FNV strijdt tegen gedwongen ontslagen UWV Van der Weiden: 'Openbreken sociaal plan niet de manier.'

Bij UWV (voormalige uitvoeringsinstellingen Cadans, Gak, Guo, Sfb en USZO en opdrachtgever Lisv) verdwijnen veel arbeidsplaatsen. Volgens UWV gaat het om 6300 plaatsen. Dat er veel plaatsen zouden verdwijnen, stond al vast vanaf de fusie op 1 januari 2002. Maar nu kan UWV plotseling geen werkgelegenheidsgarantie geven. ABVAKABO FNV doet er alles aan om deze gedwongen ontslagen te voorkomen.

Tijdens het overleg tussen UWV en ABVAKABO FNV, samen met andere bonden, heeft Ilse van der Weiden (landelijk bestuurder bij ABVAKABO FNV) gestreden voor een werkgelegenheidsgarantie. Volgens de directie van UWV is die garantie onbespreekbaar. Om de gedwongen ontslagen bespreekbaar te maken met de directie van UWV, moet het sociaal plan worden opengebroken. 'Er ligt een goed sociaal plan, naar de maatstaven van deze tijd', aldus Van der Weiden: 'we moeten dus oppassen dat we dit plan niet zonder garanties openbreken, want het kan er op dit moment veel minder op worden. In andere sectoren kunnen we deze tendens duidelijk waarnemen.'

'Ik wil er zelfs voor pleiten om het huidige sociaal plan te verlengen tot 2011', zegt de strijdlustige bestuurder. De reorganisaties duren volgens een UWV-rapport tot 2011 en het zou niet logisch zijn om halverwege de reorganisatie een sociaal plan te wijzigen. Van der Weiden: 'dan zou de ene helft van die 6300 werknemers een ander sociaal plan krijgen dan de andere helft. Dat is nooit de bedoeling geweest van dit plan.' Met deze gedachte in haar achterhoofd wil Van der Weiden het volgende overleg ingaan.

Om de gedwongen ontslagen aan de kaak te stellen, is er momenteel overleg tussen ABVAKABO FNV en Leden uit de Tweede Kamer. Samen met de kamerleden kan de vakbond aan minister De Geus, die verantwoordelijk is voor UWV, vragen om antwoord te geven op de vraag of hij gedwongen ontslagen wil voorkomen. Bovendien wil ABVAKABO FNV nog een aantal zaken helder op tafel krijgen. De vakbond wil graag weten hoe de directie van UWV de kwaliteit van het werk denkt te verbeteren, als er nu al niet genoeg personeel is om de druk op te vangen.

Van der Weiden besluit: 'Graag wil ik de directie en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vragen om de uitvoering van werknemersverzekeringen niet uit het oog te verliezen. Met de sterk stijgende werkloosheidscijfers moet UWV optimaal kunnen functioneren. De betaling van uitkeringen mag bijvoorbeeld niet maanden op zich laten wachten. Dat brengt veel mensen nodeloos in de problemen. Juist nu.'

Meer informatie :

ABVAKABO FNV
Ilse van der Weiden (bestuurder) 06-53578259
Ubbo Dijk (voorlichter) 06-20956821


02 jul 03 16:30