RDW Centrum voor voertuigtechniek

Zoetermeer, 2 juli 2003

RDW spreekt stichting Normalisatie en Democratisering Autobranche Nederland (NDAN) tegen

RDW wil overleg in plaats van conflict

De RDW is teleurgesteld over de motieven en houding van de stichting NDAN. Deze organisatie zoekt onder erkenninghouders een voedingsbodem voor een gedragen protest tegen de werkwijze van de RDW. De stichting baseert zijn motieven op eigen ervaringen en een zelf uitgevoerd onderzoek.

De RDW staat open voor kritiek, maar in de discussie die de stichting NDAN is gestart over het erkenningen- en sanctiebeleid van de RDW is de RDW van mening dat feiten over het hoofd worden gezien. De RDW staat achter zijn erkenningen- en toezichtsbeleid en voert dit naar behoren uit, zoals meerdere recente onafhankelijke onderzoeken aantonen.

Goed presteren

Verreweg de meeste erkenninghouders zijn tevreden met het beleid en de uitvoering van de RDW. Recente onafhankelijke onderzoeken naar het imago en de kwaliteit van de RDW die zijn uitgevoerd in opdracht van de BOVAG en de RDW toonden aan dat de inspanningen van de RDW worden gewaardeerd. De 7,3 die de RDW scoorde in een dit voorjaar uitgevoerd klanttevredenheidsonderzoek bevestigt dit beeld.

Ook de cijfers van het sanctiebeleid geven aan dat de RDW haar besluiten afgewogen neemt. In 6,9 % van de steekproeven die de RDW uitvoert, legt zij een sanctie op. Dat betekent dat het overgrote deel van de erkenninghouders goed weten om te gaan met de werkzaamheden die zij uitvoeren.

Op alle sancties van de RDW is de Algemene Wet Bestuursrecht van toepassing. Bedrijven kunnen bij de RDW bezwaar aantekenen en vervolgens bij een (onafhankelijke) rechtbank in beroep gaan. In 2002 werd 85% van de 571 afgehandelde bezwaarschriften ongegrond verklaard. Van de 102 ingediende beroepen werd 70% ongegrond verklaard. Alle in 2002 afgehandelde hoger beroepen (15) werden ongegrond verklaard.

Overleg

Bij de uitvoering van haar wettelijke taak hanteert de RDW geen gedoogbeleid. De RDW heeft de taak het kentekenregister zo zuiver mogelijk te houden, veilige voertuigen de weg op te houden en correct en integer te handelen. De erkenninghouders hebben, als verlengstuk van de RDW, dus een belangrijke verantwoordelijkheid. Op het niet naleven van de regels staan sancties. Gedogen schept precedenten en werkt fraude en criminaliteit in de hand.

In de uitvoering van het huidige beleid en de totstandkoming van nieuw beleid zoekt de RDW bewust samenwerking met betrokken bedrijven, brancheverenigingen en ministeries. Het verleden heeft aangetoond dat de RDW open staat voor veranderingen als de markt daarom vraagt. Zo is onlangs een nieuwe erkenningsregeling voor nevenvestigingen opgesteld en is de toewijzing van APK-steekproeven verfijnd. Ook met individuele erkenninghouders voert de RDW constructieve gesprekken. De stichting NDAN is inmiddels ook uitgenodigd voor een gesprek.

Wettelijke taken

De RDW is een zelfstandig bestuursorgaan en belast is met de uitvoering van wettelijke taken. In de eerste plaats verstrekt de RDW erkenningen aan bedrijven in de voertuigbranche om wettelijke taken te mogen uitvoeren. Het gaat daarbij onder andere om de het uitvoeren van Algemene Periodieke Keuring, de inbouw van tachografen, snelheidsbegrenzers en APK-installaties, het opnemen en verkopen van voertuigen in bedrijfsvoorraad, het gebruik van handelaarskentekens en de afgifte van kentekenplaten. In 2002 hadden 9.252 bedrijven een technische erkenning, terwijl nog eens 18.452 bedrijven een erkenning met betrekking tot verkoop en handel hadden.

Naast het verstrekken van erkenningen heeft de RDW de taak om te toetsen of erkende bedrijven hun taak goed uitvoeren. Aan de hand van periodieke bedrijfsbezoeken en steekproeven voert de RDW dit toezicht uit. Voldoen bedrijven niet aan de afgesproken taken, dan heeft de RDW het recht sancties toe te passen. Afhankelijk van de aard en de frequentie van de overtreding(en) bepaalt de RDW de zwaarte van de sanctie. Het toezichts- en sanctiebeleid wordt duidelijk met de erkenninghouders gecommuniceerd en is bovendien na te lezen op de internetsite van de RDW.

Middels een open brief heeft de RDW enkele Tweede Kamerleden en andere belanghebbenden geïnformeerd over zijn zienswijze op het erkenningen- en toezichtsbeleid. De brief is hier in te zien.
---

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met Koen Peeters van de afdeling Communicatie, tel (0598) 69 22 32, e-mail: kpeeters@rdw.nl.

© RDW 2-7-2003