Vlaams Parlement

02 jul 2003

Neutrale ontmoetingsruimtes vanaf 2004 gesubsidieerd door Vlaamse Gemeenschap

De neutrale ontmoetingsruimtes voor gescheiden ouders en kinderen zullen vanaf 2004 gesubsidieerd worden door de Vlaamse Gemeenschap. Dat antwoordde minister Byttebier op interpellaties van mevrouw Trees Merckx-Van Goey, de heer Jan Roegiers, mevrouw Marijke Dillen en op een vraag van mevrouw Ria Van Den Heuvel in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement. Het is eveneens haar bedoeling om tegen het najaar een ontwerp van decreet uit te werken.

Het zijn vooral de rechtbanken die personen doorverwijzen naar de neutrale ontmoetingsruimtes. Volgens de minister spreekt ook de Raad van State over een verstrengeling van bevoegdheden. Daarom wil de minister duidelijke afspraken met het federale niveau. Ze zal dan ook aandringen op een samenwerkingsakkoord. De minister zal de federale regeringsformateur eveneens verzoeken om in het regeerakkoord alle aspecten van het grensgebied tussen welzijn en justitie te regelen.

De minister benadrukt dat ze steeds overtuigd is geweest van het belang van de ontmoetingsruimtes. Het gaat over 13 neutrale ontmoetingsruimtes met 30 personeelsleden, waarvoor de federale overheid jaarlijks 1.322.587 euro bijdraagt.

Het verraste haar dat de federale overheid zo plots besliste om de projecten niet meer te financieren. Bij eerdere ontmoetingen waren andere afspraken gemaakt. Op 30 juni bevestigde minister Verwilghen dat hij de lopende projecten slechts zal financieren tot het einde van 2003. Aldus minister Byttebier.

Op 27 juni 2003 besliste de Vlaamse regering dus om zelf de neutrale ontmoetingsruimtes te financieren en een ontwerp van decreet uit te werken. Daardoor krijgen de neutrale ontmoetingsruimtes meer bestaanszekerheid. De minister denkt eraan om de ontmoetingsruimtes te koppelen aan de centra voor algemeen welzijn, hoewel ze andere mogelijkheden niet uitschakelt. Momenteel zijn er slechts 13 neutrale ontmoetingsruimtes, terwijl er 26 centra voor algemeen welzijn zijn. Door een algemene decretale regeling zouden dus ook de kosten kunnen stijgen.

De verschillende vraagstellers zijn blij met het antwoord van de minister en hopen dat de oplossing ook praktisch zal werken. Bij de begroting zal blijken of de middelen zullen volstaan. Mevrouw Merckx-Van Goey (CD&V) vraagt tevens naar goede overgangsmaatregelen. Zowel de meerderheid als de oppositie kondigen moties aan over dit ontwerp.