Gemeente Hoogeveen


---

2 juli 2003

Ashok Bhalotra ontwerpt structuurvisie Hoogeveen

Gemeente kiest voor topadviseur

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben deze week besloten om bij de ontwikkeling van de nieuwe structuurvisie voor Hoogeveen een stedenbouwkundige van grote faam in te schakelen. Ashok Bhalotra van KuiperCompagnons, Bureau voor Ruimtelijke Ordening en Architectuur BV, gaat de gemeente adviseren over de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente tot 2030.

Befaamd stedenbouwkundige

Ashok Bhalotra Ashok Bhalotra (1943) is in Nederland vooral bekend geworden van Kattenbroek, een nieuwe woonwijk van ruim 5000 woningen ten noorden van Amersfoort. Bhalotra kreeg zijn opleiding in India (architect/stedenbouwkundige) en werkte onder andere in India, Koeweit en Frankrijk. Sinds 1971 is hij verbonden aan KuiperCompagnons (Rotterdam/Arnhem) als stedenbouwkundige en directeur. Hij is ook internationaal actief, momenteel onder andere in Denemarken, China en Maleisië

Bhalotra werkte in tal van Nederlandse gemeenten. Een kleine bloemlezing: Nijmegen (Universiteit van Nijmegen), Den Bosch (wijk Boschveld), Dietinchem (theaterkwartier), Groningen (Martiniziekenhuisterrein), Heerhugowaard (Stad van de zon), Den Helder (Nieuw Den Helder Centrum), Drachten (Drachtstervaart), Amsterdam (structuurvisie Bijlmermeer), Voorburg (Sijtwende), grensoverschrijdend bedrijvenpark Aachen-Heerlen, Ridderkerk (Park Maasdonck), Delft (Hof van Delft) en Dordrecht (City Fruitful).

Visie op de stad

Ashok Bhalotra is als stedenbouwkundige zowel ingenieur, als dichter, als filosoof. Hij heeft een open oog voor wat de wereld hem aanreikt en wat hij de wereld wil schenken. Voor Ashok Bhalotra heeft de stedenbouwkundige dan ook alleen recht van 'bestaan' als hij met een visie op de stad komt.

Dat laatste is precies wat Hoogeveen van Bhalotra en zijn bureau verwacht. De structuurvisie 2015-2030 moet een beeld schetsen van de toekomstige ontwikkeling van Hoogeveen, met name op ruimtelijk gebied: waar gaan we wonen, werken en recreëren?

Structuurvisie voor Hoogeveen

De uitgangspunten voor de nieuwe structuurvisie zijn al vastgesteld. Heel in het kort komt dat neer op: een goede woongemeente voor de mensen die in Hoogeveen werken en een goede centrumgemeente voor de inwoners van de regio. Daarnaast wil Hoogeveen een gemeente zijn die dynamiek haalt uit bedrijvigheid en bereikbaarheid. In 2015 zou de gemeente 57.000 inwoners moeten tellen en in 2015 59.000 (nu circa 53.000).

Om deze uitgangspunten te halen is op verschillende terreinen een kwaliteitsimpuls nodig. Zonder een verbetering van de kwaliteit van wonen, voorzieningen en leefbaarheid op het platteland zijn deze aantallen geen haalbare zaak.

Keuzemodellen

Met de vastgestelde uitgangspunten gaat KuiperCompagnons aan de slag. Het bureau zal een aantal keuzemodellen ontwerpen. Hieruit moet de gemeenteraad, na raadpleging van de bevolking, uiteindelijk één model kiezen (eind dit jaar of begin 2004). Dat model zal in grote lijnen de ontwikkelingen op ruimtelijk gebied voor de komende decennia moeten sturen.

Prestigieuze opdracht

Voor de opdracht in Hoogeveen is aan drie bureaus offerte gevraagd. Het bureau van Bhalotra nam vooraf de moeite om de gemeente vanuit de lucht te bekijken. Het bureau schrijft: "Wat ons vooral getroffen heeft zijn de boeiende contrasten tussen het rijke verleden en nu, tussen de stad en de dorpen, tussen de stad en het buitengebied en tussen cultuur en natuur."

De keus voor KuiperCompagnons was unaniem.

© Copyright Gemeente Hoogeveen