Consumentenbond

Bond verdenkt kabelbranche van prijsafspraken

2 juli 2003

Ook Casema verhoogt de prijs van televisiekijken met ondeugdelijke argumenten
De Consumentenbond verdenkt de grote kabelbedrijven van het maken van prijsafspraken, nu niet alleen UPC maar ook Casema het tarief voor het televisiekijken toch fors éxtra verhoogt. Daarmee lijken ze feitelijk invulling te geven aan het kabelconvenant dat formeel van tafel is. De Consumentenbond vraagt de NMa om nu echt in te grijpen en de prijsverhogingen te verbieden.

Kabelbedrijf Casema verhoogt per 1 augustus het tarief voor het tv-kijken extra met 4,5 tot 9%, bovenop de inflatie die de afgelopen jaren is doorberekend. Dat betekent dat de tv-kijker méér gaat betalen om naar dezelfde zenders te kunnen blijven kijken. Casema gebruikt daarvoor volstrekt ondeugdelijke argumenten:

* Casema maakt verlies en daarom zouden de prijzen omhoog moeten. Het doorgeven van tv-signalen was voorheen niet verliesgevend en is volgens een woordvoerder van Casema nog steeds rendabel. De tv-kijker moet dus opdraaien voor de andere diensten die de kabelaar tegenwoordig aanbiedt (zoals internet) en die kennelijk niet het geld opleveren waarop gehoopt was. Dit mag bij een monopolist absoluut niet voorkomen, want dat betekent dat de tv-kijker opdraait voor verliesgevende diensten die hij helemaal niet afneemt terwijl hij geen kant op kan.

* Casema wil de tarieven harmoniseren. Maar bij Casema betekent harmonisatie feitelijk een ordinaire tariefsverhoging, want niemand gaat per 1 augustus minder betalen terwijl veel huishoudens méér gaan betalen. Casema zegt in latere instantie mogelijk tarieven te gaan verlagen, maar dat zou dan meteen met de tariefsverhogingen moeten plaatsvinden (los van het feit dat daarvoor geen concreet plan is en het - gezien de verliescijfers - zeer onwaarschijnlijk klinkt).

* Casema zegt goedkoop te zijn ten opzichte van andere kabelbedrijven, maar zit met haar huidige gemiddelde tarief van 10,95 euro ongeveer op het landelijke gemiddelde.

UPC heeft per 1 juli ook een extra tariefsverhoging doorgevoerd met dezelfde argumenten. Het convenant waarover de grote kabelbedrijven het eens waren en waarin afspraken waren gemaakt over de tarieven, is formeel van tafel, maar nu lijken zij er toch uitvoering aan te geven. De kabelmonopolisten verhogen de tv-tarieven onterecht, om extra geld binnen te halen om verder te kunnen investeren in het ontwikkelen van nieuwe digitale kabeldiensten. De Consumentenbond heeft daarom aan de NMa verzocht de verhogingen van de tv-tarieven per direct te verbieden en een onderzoek te doen naar het maken van prijsafspraken in de kabelbranche.