Gemeente Weert

02-07-2003

In gemeentemuseum de Tiendschuur
Van hoês tot bakkes; wonen en werken in een boerderij in het land van Weert voor 1900

In het kader van het Jaar van de Boerderij wordt op tal van manieren aandacht gevraagd voor de boerderij. Naar verwachting zal deze aandacht met name het besef aanwakkeren dat het bezit van waardevolle historische boerderijen onder druk staat van de snelle vernieuwingen op het platteland.Ook het Gemeentemuseum Weert, locatie De Tiendschuur, wil hieraan haar steentje bijdragen en besteedt aandacht aan de boerderij, met name aan het historische interieur van boerderijen vóór 1900, zoals dat helaas vrijwel nergens meer wordt gevonden. Vanaf zaterdag 19 juli is de tentoonstelling 'Van Hoês tot bakkes' bezoeken, waarbij men ook een nagebouwd interieur kan bewonderen.

Een bezoek aan De Tiendschuur is een bijzondere belevenis. Men kan een kijkje nemen in het oude woonhuis met zijn bijzondere sfeer uit de 19de eeuw. Daarnaast is de Tiendschuur zelf ook een stukje plattelandsarchitectuur: Van oorsprong is het gebouw namelijk een opslagschuur voor de belastingen die de landbouwers aan de heer van Horn moesten betalen. Deels is deze schuur nog te herkennen, met name in het bijzonder brede kapspant dat op het eerste gezicht nog 18e eeuws lijkt te zijn.
In de ambiance van de oude schuurkap is een tentoonstelling gebouwd die naast een algemene inleiding over boerderijbouw in Midden-Limburg vanaf de IJzertijd ingaat op de verschillende onderdelen van het boerderij-interieur en exterieur.

Foto's
De expositie wordt versterkt door foto´s van boerderijen in het Land van Weert die merendeels afkomstig zijn uit het gemeentearchief van Weert. Jammer is dat er weinig afbeeldingen zijn van het interieur van boerderijen. Dat is de reden voor de makers van deze tentoonstelling om de binnenkant van de boerderij na te bouwen. De hoofdindeling van de tentoonstelling bestaat uit het woon- en werkgedeelte van de boerderij. Bij het woongedeelte is aandacht voor de woonkeuken (het hoês), de spoelkeuken (stört), slaapkamer en kelder.

Hoês
Voor de inrichting van het hoês is als middelpunt een open haard nagebouwd. Daaromheen is een groot aantal gebruiksvoorwerpen gegroepeerd zoals een tafel met stoelen en een schapraai. Deze eikenhouten kast was het belangrijkste meubel in de keuken en de boerin bewaarde hierin het voedsel en eenvoudige huisraad. De expositie besteedt ook aandacht aan het kleine huisraad zoals haard- en kindergerief, voorwerpen rond koken, eten en drinken, kleding, sieraden en devotieartikelen.

Stört
In de spoelkeuken staan de pomp met de spoelbak centraal en daarboven het grote bordenrek. Hier vinden we ook de grote melkemmer, vergieten, de boterkarn etc.

Slaapkamer en kelder
Na een tussenruimte waarin een aantal speciale meubels te zien zijn zoals een secretaire, een linnenkast en een fraaie kinderwieg is er aandacht voor de slaapkamer met als belangrijkste meubel de kledingkist. Ook kunt u een kijkje nemen in de nagebouwde voorraadkelder van het boerengezin.

Stal, din en schop
Vervolgens zijn objecten te bekijken die werden bewaard in de stal, zoals mestgereedschap, hamen en jukken etc. In het gedeelte van de schuur waar de oogst werd bewaard, de din, werden ook de gereedschappen voor de graanbewerking bewaard zoals zicht, pik, dorsvlegel, de wanmand, hooivorken en schudgaffels. In de schop of aafhânk, de open schuur tegen de boerderij, werden de grotere werktuigen bewaard zoals de eg, ploeg en karren.

Bakkes
Tot slot wordt aandacht besteed aan enkele typische bijgebouwen zoals de bijenhal en vooral het bakhuis (bakkes). Vanwege brandgevaar werd de oven zo veel mogelijk buiten de hoofdbouw in een apart gebouwtje geplaatst. Hier werd het dagelijks brood en de feestvlaai gebakken.

Eigen collectie
Vrijwel alle voorwerpen komen uit de eigen collectie van het museum. Speciaal voor deze gelegenheid is een aantal voorwerpen gerestaureerd en ook tijdens de expositie zullen nog voorwerpen worden geconserveerd en toegevoegd. De tentoonstelling geeft u de kans zeldzame objecten te bekijken die vanwege ruimtegebrek merendeels in depot van het museum verblijven.

Openingstijden
De expositie is dagelijks te bekijken van 19 juli tot en met 9 november 2003, iedere dag behalve maandag tussen 14.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.