Gemeente Amersfoort

Geen ondergronds transport- maar opslagsysteem voor afval in Laak

datum: 1 juli 2003

Er komt in de nieuwbouwwijk De Laak (4.250 woningen) in Vathorst géén ondergronds transportsysteem voor huishoudelijk afval. De aanleg van zo'n hypermodern leidingsysteem blijkt te duur. Omdat een rijksbijdrage van drie miljoen euro uitblijft, kiezen B en W van Amersfoort nu voor ondergrondse containers, net zoals in Stadstuin (Nieuwland). 'Na lang puzzelen zijn we er in geslaagd om met de ROVA en het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst een kwalitatief hoogwaardig inzamelsysteem te ontwerpen dat past in het dichtbebouwde Laak', aldus wethouder Gerda Eerdmans (GroenLinks).

Op 120 plekken in de wijk komen er vijfkuubs containers op maximaal 75 meter van de woningen voor het restafval. Alleen de inwerpopening ervan komt boven de grond uit. Ernaast komt eenzelfde inwerpzuil voor groente-, fruit- en tuinafval. Deze minicontainer komt op advies van de ROVA wel bovengronds, maar aan de buitenkant is dat niet te zien. Op 16 van de 120 plekken komt er nog een ondergrondse container bij voor papier en karton
Voor twintig van de 1.094 woningen in het deelgebied De Laak 1a geldt een loopafstand van meer dan 75 meter, de wettelijke maximumafstand is 125 meter. Dit, omdat het stedenbouwkundig plan al af was toen bleek dat het Rijk geen subsidie zou geven voor ondergronds transport en er diverse praktische belemmeringen waren om aan die 75 meter. te kunnen voldoen..

Toekomst
Nu het opslagsysteem wordt aangelegd is het mogelijk en verhoudingsgewijs goedkoop om meteen ondergrondse reservecapaciteit aan te leggen. Daarmee kan de gemeente Amersfoort vooruitlopen op mogelijke wijzigingen in de afvalinzameling. Later kan dat praktisch niet meer. De kosten ervan, EUR 4 ton, worden gedekt uit de afvalstoffenheffing. Na tien jaar moet het systeem vervangen worden. Dat houdt in dat er dan per aansluiting (woning) te Amersfoort anderhalve euro moet worden meebetaald per woning in Laak. Mocht de gemeente in de toekomst toch 'diftar' invoeren (een gedifferentieerd / variabel afvalheffingentarief), dan is het nieuwe systeem daar technisch en financieel makkelijk op aan te passen.

Tijd
'Belangrijk voordeel van het nieuwe inzamelsysteem is dat het de bewoners niet afhankelijk maakt van 'n vaste ophaaldag: wie even geen tijd heeft brengt z'n huisvuil gewoon op 'n ander moment buiten' aldus wethouder Eerdmans. 'Daar komt bij dat het in De Laak niet goed mogelijk is om te werken met de in Amersfoort gebruikelijke minicontainers of met afvalcocons omdat de wijk dichtbebouwd zal worden. Het derde en voor het aanzien van Laak belangrijkste argument is dat het straatbeeld aan kwaliteit wint als het afval en de inzamelmiddelen zo veel mogelijk aan het zicht zijn onttrokken.'

Burgemeester en wethouders laten het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) optreden als de opdrachtgever voor de leverancier en ook voor het overleg met ROVA over het realiseren van het inzamelsysteem.