Gemeente Wassenaar

Tentoonstelling de Paauw: de mens & de mythe

02-07-2003


Schilderijen van Lux Buurman en beelden van Thèrèse de Groot- 3 juli tot en met 31 augustus 2003 -

THÉRÈSE DE GROOT, beelden
Thérèse Maria de Groot-Haider werd geboren in Ljubljana (Slovenië) op 13 mei 1930. Sinds 1957 is zij Nederlands staatsburger.

Zij is afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten (Afdeling Beeldhouwen) te Ljubljana.
Sinds 1970 is zij werkend lid van Pulchri studio in Den Haag, waar zij tweemaal per jaar exposeert met de werkende leden. Haar werk bevindt zich in de Verenigde Staten van Amerika, Italië, Canada, Spanje, Ghana, Slovenië, Frankrijk, Oostenrijk en Nederland. Zij had verschillende grote opdrachten in Nederland, waaronder het KNIL-monument in Bronbeek (Velp), het KNIL-monument in Bandoeng. Een standbeeld van Prins Bernhard in Amersfoort. Daarnaast won zij de Eerste Publieksprijs van de Haagse Salon in oktober 1995.

LUX BUURMAN, schilderijen

Een Jas
Mythologische schilderijen en een boek
Een goddelijk avontuur van Lux Buurman is vorig jaar voltooid. Vijf jaar heeft de Muze mij in haar greep gehouden en ben ik haar willig werktuig geweest. Het werken negen schilderijen die elk een facet van de klassieke Griekse godenwereld belichten. Inspiratiebron was een lied van de Ierse dichter W.B. Yeats: Ik maakte mijn lied een jas, van top tot teen bezaaid met borduursels uit de oude mythologie.

Deze grootse creatie, zoals classicus en Couperus-biograaf Frédéric Bastet de indrukwekkende serie schilderijen in zijn voorwoord tot het begeleidende boek noemt, is te zien in het Raadhuis De Paauw aan de Raadhuislaan 22 in Wassenaar, van 3 juli tot en met 31 augustus.

Het mythologieproject van Lux Buurman, getiteld Een jas, omvatte behalve de schilderijen van verschillende grootte met vele tientallen mythologische taferelen, op een afgedragen regenjas als geschilderde ondergrond, ook een uitgebreide toelichting in boekvorm met dezelfde titel. Het boek is tevens een handleiding voor de Griekse godenwereld, waaruit er een honderdtal als figuranten in de schilderijen optreden.

De motieven op de jas zijn ontleend aan bestaande beelden, zoals vaasschilderingen, mozaïeken, beeldhouwwerken uit de oudheid of schilderijen uit de renaissance. De verhalen en motieven volgen in de doorlopende reeks van negen schilderijen het gedicht van Yeats op de voet, elk met een eigen thema:

Het Hemelse Lied, Onbeteugelde Driften, Wonderbaarlijke Geboortes, Roes en Transcendentie, Licht en Schoonheid, Alles Overwinnende Liefde, Behoud van Alle Stof, Zichtbare Wereld en als Slotakkoord de schilderes afgebeeld als naakte kleuter, overeenkomstig de slotregel van het gedicht: For theres more enterprise in walking naked

Met de schilderijen van de godenwereld en de weergave in woorden van de motieven plaatst Lux Buurman zich in een venerabele traditie, zegt Bastet in zijn inleidend essay over Een Jas: Homerus verhaalt al over de ongetwijfeld rijkversierde mantel die Penelope weefde voor Odysseus. Van Homerus, Hesiodes en hun navolgers dateren ook de even sprookjesachtige als uitvoerige beschrijvingen van kunstwerken, die vooral in de latere oudheid grote populariteit kenden.

De bron waaruit de inspiratie voor deze schilderijen ontsproot was na het beëindigen van dit project nog lang niet opgedroogd. De tentoonstelling wordt aangevuld met fragmenten van het oertapijt: geschilderde stof met ingeweven motieven en enige alledaagse engelen met geborduurde gewaden.

Lux Buurman (Voorburg 1948) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en de Vrije Academie te Den Haag. Lux woont en werkt in Wassenaar. Zij heeft grote liefde voor de klassieke schildertechnieken, paart originaliteit en oog voor detail aan een monumentale visie. Haar werk omvat stillevens, trompe Loeil-schilderijen en portretten. Zij exposeerde sinds 1973 vele malen in binnen-en buitenland, o.a. in Den Haag, Amsterdam, Florence en Djakarta.

Het boek van Lux Buurman Een Jas is op de tentoonstellingverkrijgbaar (Uitg. A.K. Jongbloed, Den Haag, ISBN 90-70062-30-5

De tentoonstelling De mens en de Mythe is tot en met 31 augustus van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur gratis voor het publiek toegankelijk.

Raadhuis De Paauw
Raadhuislaan 22, Wassenaar
Tel. (070) 5122307/5122216