Rijksdienst voor de Monumentenzorg

PERSBERICHT 2 juli 2003
RDMZ

Rijksmonument Sankt Ludwig van ondergang gered

De RDMZ is verheugd over de uitspraak van de Raad van State inzake het voormalig klooster Sankt Ludwig, nabij het Limburgse Vlodrop. Dit hoogste rechtsorgaan besloot vandaag dat de gemeente Roerdalen ten onrechte de bezwaren tegen de vergunning voor de sloop van het kloostercomplex ongegrond heeft verklaard.

Door de gunstige uitspraak van de Raad van State is het bezwaar dat de RDMZ namens de staatssecretaris voor Cultuur tegen de sloopvergunning had aangetekend volledig erkend. Een Nederlands topmonument van grote cultuurhistorische betekenis is daarmee (voorlopig) van de sloophamer gered.

De toekomst van het immense klooster en opleidingsinstituut Sankt Ludwig, gelegen op de grens met Duitsland, staat al enige jaren in de belangstelling. Het klooster, gebouwd in 1906 door Duitse franciscanen, is een uiting van de Kulturkampf, een strijd tussen de RK kerk en de Duitse overheid in de periode 1860- 1900, en is daarmee van grote cultuurhistorische betekenis. De huidige eigenaar, de Stichting Maharishi European Research University (MERU), wil het leegstaande klooster echter slopen en vervangen door een gebouw dat in overeenstemming is met de beginselen van hun specifieke levensovertuiging. Dit belangenconflict leidde tot een serie juridische procedures. De monumentenstatus staat ter discussie; de rol van de staatssecretaris als belanghebbende in bezwaar en beroep procedures werd betwijfeld; en daarnaast vond de rechtbank in Roermond de onderbouwing van de sloopvergunning onvoldoende. Intussen gaf de Stichting MERU opdracht tot sloop van het complex waardoor gevels en daken ernstig werden beschadigd. Dit illegale optreden kon snel worden stilgelegd, waarna de RDMZ aangifte deed van opzettelijk handelen in strijd met de Monumentenwet. De RDMZ is bijzonder tevreden over de uitspraak van de Raad van State. Het bewijst eens te meer dat een onwillige eigenaar niet zomaar zijn gang kan gaan.