Waterschap Vallei & Eem

Planten en vissen uit buitenland verdringen inheemse soorten

Waterschap: gooi overtollig vijvermateriaal in GFT-bak

Vijverliefhebbers die waterplanten en vissen die van oorsprong niet in Nederland voorkomen in hun vijver hebben, moeten zeer voorzichtig met deze planten en dieren omspringen. Zodra er teveel planten in een tuinvijver groeien, worden delen ervan vaak goed bedoeld in de beken en rivieren gegooid. Ook te grote vissen is hetzelfde lot beschoren. Met alle kwalijke gevolgen van dien. Plantenresten uit vijvers moet men daarom altijd in de GFT-container stoppen, en niet in beken, vijvers en sloten gooien.

Uitheemse vijverplanten groeien vaak snel en zijn moeilijk te verwijderen. Daardoor treffen medewerkers van Waterschap Vallei & Eem steeds vaker planten aan, die hier niet van nature thuishoren. Ze veroorzaken vaak grote problemen. Ze verstoren het natuurlijke evenwicht. Inheemse planten en dieren worden verdrongen. Bovendien belemmeren ze de waterdoorvoer, waardoor overtollig water kan niet snel worden afgevoerd. Dat kan plaatselijk wateroverlast veroorzaken.

Als het waterschap ongewenste planten aantreft, zal het proberen deze zo zorgvuldig mogelijk te verwijderen. Eén van deze planten, de grote waternavel, mag inmiddels niet meer worden verkocht. De anderen worden echter nog wel verkocht. Naast de grote waternavel gaat het om de watercrassula, de waterteunisbloem, de waterhyacint en het parelvederkruid. Afbeeldingen van de deze soorten kan men vinden op de internetpagina van het waterschap.

Als men een van deze soorten aantreft, stelt het waterschap het op prijs als men dat doorgeeft aan de Afdeling Onderhoud van het waterschap: tel. 033- 43 46 321 of e-mail apeters@wve.nl.

Grote waternavel
De grote waternavel is een groene oeverplant,die hoogstens een meter het land opkruipt. De plant kan zich echter onbeperkt over het water uitbreiden. De bladen zijn rond en zien eruit als een paraplu. Aan een kant is het blad ingesneden. De planten vormen vaak een soort deken over het water. De grote waternavel was tot enkele jaren geleden in tuincentra te koop. Op initiatief van de waterschappen in Nederland heeft het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de import, het bezit en de handel van deze waterplant verboden. In het gebied van het waterschap is het plantje ook dit jaar weer aangetroffen op meerdere plaatsen langs het Valleikanaal en de Eem, in de wijk Corlaer in Nijkerk, in de Malewetering en de wijk Kattenbroek in Amersfoort, in de Maarnse Beek en ook in verschillende vijvers in Maarn. Een sloot waarin een klein stukje van de grote waternavel terechtkomt kan heel snel dichtgroeien.
Het parelvederkruid is aangetroffen in de Barneveldse Beek in Barneveld en in de wijk Kattenbroek in Amersfoort. De andere soorten hebben elders in Nederland voor problemen gezorgd.

Oost-Europese steur
Ook siervissen vormen een bedreiging voor de inheemse soortgenoten. Zo is op enkele plaatsen uit het gebied van Waterschap Vallei & Eem de Oost-Europese steur aangetroffen. Deze vis is erg in trek bij vijverliefhebbers omdat hij door zijn grote rugvin op een haai lijkt. Deze steur kan echter tot meer dan een meter groot worden. Dat is veel te groot voor veel vijvers. De vis wordt dat in een groter water uitgezet en verstoort het natuurlijk evenwicht. Hij verdringt inlandse vissen. Ook komen medewerkers van het waterschap steeds vaker schildpadden in en bij watergangen tegen. Het invoeren van buitenlandse diersoorten heeft al veel vaker tot problemen geleid. De muskusrat is daar een voorbeeld van. Deze graver uit Noord-Amerika kan veel schade aan waterkeringen en oevers aanrichten.

Persbericht d.d. 2-7-2003 ( 2003/20 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).