Gemeente Tilburg

5-6-2003
Vraag om input voor onderwijsvisie
Onderwijsconferentie op 2 juli

Het gemeentebestuur vraagt aan zijn partners in het onderwijs en het jeugdbeleid in Tilburg om een bijdrage te leveren aan de gemeentelijke onderwijsvisie, waaraan de komende periode zal worden gewerkt. Dit kan onder meer op de onderwijsconferentie van 2 juli a.s. Dan staat het 'ontwikkelen van een onderwijsvisie door doen' centraal.

Samen met de externe partners uit onderwijs, welzijn, justitie, ouders en jongeren en bedrijfsleven wil de gemeente komen tot een visie op wat onderwijs nu en in de toekomst voor de ontwikkeling voor Tilburg en haar burgers moet betekenen.
De ontwikkeling van een onderwijsvisie voor Tilburg moet opgevat worden als een dynamisch en een permanent proces waarbij relevante maatschappelijke ontwikkelingen tijdig gesignaleerd en in onderwijs en het jeugdbeleid voor de toekomst vertaald worden.

Vanaf het najaar 2002 tot het voorjaar 2003 heeft de gemeente oriënterende gesprekken gehouden met bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, welzijns- en jeugdzorginstellingen, ouders en jongeren. Mede op basis van deze gesprekken is gekozen voor de ontwikkeling van de onderwijsvisie vanuit de praktijk.

De start van dit proces is een werkconferentie op 2 juli 2003. De universiteit van Tilburg is de gastheer voor deze conferentie. Uitgenodigd worden vertegenwoordigers van onderwijs- en jeugdzorg en welzijnsinstellingen, politie en justitie bedrijfsleven, gemeente en provincie, jongeren en ouders.
De conferentie biedt een aantal inleidingen op de volgende actuele thema's:

1. Relatie onderwijs / arbeidsmarkt.
Hoe kan samenwerking tussen (beroeps)onderwijs, met name het VMBO, en bedrijfsleven versterkt worden

2. Onderwijsvernieuwing in het onderwijs.
Hoe ziet het onderwijs in het voortgezet onderwijs er in de toekomst uit om aantrekkelijk te zijn voor jongeren en succeservaringen bij jongeren en docenten op te leveren.

3. Omgaan met elkaar in het kader van Normen en waarden in het onderwijs en jeugdbeleid.
Toegespitst op de afstemming verantwoordelijkheden ouders, onderwijs en
welzijnsinstellingen in de zorg voor kinderen.

4. Versterking samenwerking Beginschool en onderwijs in de wijken. Hoe te komen tot een succesvolle beginschool in de wijken, zodat in een vroegtijdig stadium achterstanden in taal en ontwikkeling aangepakt kunnen worden.

Deze thema's worden uitgewerkt in projecten die dit najaar starten. Deze projecten versterken de relaties tussen partners, bevorderen het samenwerken en dragen bij aan innovatieve ontwikkelingen. De projecten moeten laten zien dat gebaande paden kunnen worden verlaten en succeservaringen bij jongeren en uitvoerende partners versterken.

Verder streeft de gemeente er naar een denktank samen te stellen uit diverse disciplines zoals wetenschap, het werkveld onderwijs en jeugd en bedrijfsleven die de portefeuillehouder onderwijs en jeugd kan adviseren over belangwekkende maatschappelijke ontwikkelingen en hun betekenis voor het onderwijs en jeugdbeleid.
Naast een aantal vaste personen kunnen rondom specifieke thema's leden worden toegevoegd.