Gemeente Haarlem


2 juli 2003
Hans Veld
023-5113076
hveld@haarlem.nl
123/2003
Gemeente Haarlem, Concernstaf

Persbericht



College biedt jaarstukken aan aan Rekenkamercommissie


GEMEENTE SLUIT 2002 AF MET TEKORT VAN 0,7 MILJOEN EURO

De jaarrekening van de gemeente Haarlem over 2002 laat een tekort zien van 0,7 miljoen euro ten opzichte van de (bijgestelde) begroting. In 2001 was er nog een flink voordelig resultaat van ruim vier miljoen euro. Het resultaat is sterk beïnvloed door drie posten: een hogere algemene uitkering van het rijk (E 2,5 miljoen), hogere renteopbrengsten (E 1,5 miljoen) en het opnemen van een voorziening voor een schadeclaim (E 2,5 miljoen). Tezamen met andere ontwikkelingen door het jaar heen heeft dit geleid tot het genoemde tekort. Voorgesteld wordt dit nadelige resultaat te dekken uit de reserves van de gemeente.

In dit eerste jaarverslag inclusief jaarrekening van het nieuwe college wordt verantwoording afgelegd over het gevoerde beleid, zowel naar inhoud als naar financiële uitkomst. De jaarrekening 2002 is samen met het jaarverslag op 1 juli besproken door het college van B&W en inmiddels aangeboden aan de Rekenkamercommissie. Deze commissie bestaat uit leden van alle gemeenteraadsfracties. De Rekenkamercommissie onderzoekt de gemeentelijke jaarrekening en beziet de doeltreffendheid en doelmatigheid van beheer en bestuur. Behandeling in de gemeenteraad vindt plaats op woensdag 10 september a.s.

Mee- en tegenvallers in jaarrekening
Het nadelig saldo in de jaarrekening 2002 is minder groot dan eerder verwacht in de derde bestuursrapportage van oktober 2002. Toen werd nog een tekort van 1,9 miljoen euro verwacht. Diverse financiële ontwikkelingen hebben geleid tot het huidige resultaat. De belangrijkste meevallers zijn te vinden bij de onderdelen algemene uitkering (E 2,5 mln), renteopbrengst (E 1,6 mln) en opbrengst bouwvergunningen (E 1 mln). De belangrijkste tegenvallers doen zich voor bij de onderdelen kantoorgebouwen en ICT (samen E 0,6 mln), onderhoud straten, wegen, pleinen en bruggen (E 0,4 mln) en belastingopbrengst (E 0,35 mln). Daarnaast leverde het opnemen van een voorziening voor de afwikkeling van een oude schadeclaim een tegenvaller op van E 2,5 miljoen (zie bijlage). Het college stelt de raad voor om het resulterende tekort te dekken uit de bedrijfsreserves (E 0,3 miljoen) en uit de algemene reserve (E 0,4 miljoen).

Jaarverslag als verantwoordingsdocument
Het gemeentelijk jaarverslag neemt meer en meer de vorm aan van een verantwoordingsdocument. De vraag die centraal staat is: wat is er van de plannen en voornemens terechtgekomen? Het college constateert dat er in 2002 een aantal belangrijke zaken voor de stad is afgerond of in een vergevorderd stadium van uitvoering is terechtgekomen.

Ontwikkelingsprogramma Haarlem
In het jaarverslag wordt de tussenstand opgemaakt voor wat betreft de vorderingen van het Ontwikkelingsprogramma Haarlem 2000-2004 (OPH). Aan het einde van het verslagjaar was de helft van de periode voor verwezenlijking van de doelen verstreken. Het college constateert dat de uitvoering van een aantal doelstellingen - cijfermatig gezien - op koers ligt, maar dat er ook terreinen zijn waarop de ontwikkelingen niet naar wens verlopen. Dit betreft onder meer de terreinen 'versterking van de economische positie van de stad' en 'de verbetering van de aansluiting van onderwijs en de arbeidsmarkt'. Dat heeft volgens het college wellicht te maken met het feit dat de beleidsvoornemens ambitieus zijn geformuleerd. Belangrijke winst van het OPH vindt het college de aandacht voor resultaatgericht werken, het sturen op doelen en het afleggen van verantwoording over geleverde prestaties.

Vliegende start Zuidtangent
Op 13 januari vorig jaar is de dienstregeling van de Zuidtangent gestart tussen Amsterdam Zuidoost en het centraal station van Haarlem. Onderdeel daarvan is het kerntraject met volledig vrije busbaan gelegen tussen Schiphol en Schalkwijk. In september 2002 is aansluitend op dit kerntraject de vrije busbaan over de Europaweg in gebruik genomen. Gemeten naar het aantal passagiers heeft de Zuidtangent een vliegende start gemaakt. Dat had natuurlijk ook te maken met de bezoekers van de Floriade. Als vervolgtraject heeft het college eind 2002 de voorkeur uitgesproken voor een route via de Gedempte Oude Gracht en een tunnel onder het Spaarne.

Toerisme
Haarlem heeft mede dankzij de Floriade in de zomermaanden aanmerkelijk hogere aantallen toeristen getrokken dan in voorafgaande jaren. Een andere trekpleister was de zeer succesvolle tentoonstelling 'Jacob van Ruisdael Grandioze Landschappen', die van 27 april tot en met 28 juli liep. Ook de middenstand heeft hiervan geprofiteerd.

Gemeentelijke bedrijfsvoering
Bij de bedrijfsvoering en het personeelsbeleid is in 2002 verder voortgang geboekt met het terugdringen van het ziekteverzuim. Het college toont zich verheugd dat de in 2001 ingezette daling zich in 2002 heeft voortgezet. Van belang is voorts dat vervolg is gegeven aan het in 2001 gestarte professionaliseringstraject voor het management en aan gerichte investeringen in het personeel.
Het motto daarbij is 'De mens in de organisatie centraal'. In dat kader is in 2002 onder meer de Haarlemse School van start gegaan, een school voor alle gemeentelijke medewerkers met een grote variëteit aan cursussen.



Noot voor de pers,