Bureau Drechtsteden


Persbericht

Prestatieafspraken wonen Drechtsteden
Gemeenten en woningcorporaties maken afspraken over woningvoorraad

Vanmiddag hebben vertegenwoordigers van de Samenwerkende Woningcorporaties en van de gemeenten in de Drechtsteden de Prestatieafspraken Lange Termijn Drechtsteden (P.A.L.T.) ondertekend. In de P.A.L.T. hebben gemeenten en woningcorporaties samen afspraken gemaakt over de toekomstige sociale woningvoorraad (huur en koop) in de Drechtsteden. Daarbij gaat het om het opknappen, samenvoegen, bouwen, slopen en verkopen van woningen. Het is uniek dat dergelijke afspraken tussen gemeenten en corporaties op regionale schaal worden gemaakt.

Corporaties en gemeenten zijn overeengekomen om de sociale woningvoorraad kwantitatief en kwalitatief op peil te houden en deze evenwichtiger over de regio te spreiden. Vaart houden in de bouwproductie om de doorstroming van goedkopere naar duurdere woningen op gang te houden is daarvoor een randvoorwaarde. Voor starters en lagere inkomens moeten voldoende kwaliteitswoningen beschikbaar zijn in de sociale sector. Hogere inkomens moeten voldoende gelegenheid hebben om in deze regio naar wens te blijven wonen. Eén van de doelstellingen van de P.A.L.T. is het tegengaan van de selectieve uitstroom van hogere inkomens en instroom van lage inkomens. Het aandeel koopwoningen wordt vergroot en er worden meer duurdere woningen gebouwd met bijbehorende woonmilieus.

Cijfers
De corporaties en gemeenten formuleren de opgave voor de woningvoorraad van 2003 tot 2010 als volgt:

· Nieuwbouw (uitbreiding) ca. 9.000 woningen
· Nieuwbouw sociale huursector ca. 2.800 woningen
· Waarvan voor ouderen ca. 1.300 woningen

· Onttrekkingen (door sloop, samenvoeging, verbouw) ca. 3.500 woningen
· Verkoop ca. 3.500 woningen

· Waarvan sociale huur ca. 2.700 woningen

· Waarvan markthuur ca. 800 woningen

Leefbare wijken
Onderdeel van de P.A.L.T is het zorgen voor een gevarieerd aanbod aan woningen in verschillende wijken. Woningen worden gesloopt en vervangen of ingrijpend verbeterd. Ook wordt met nieuwbouw en aanpassing van bestaande woningen rekening gehouden met de groeiende behoefte aan woningen voor ouderen, vooral in de huur-, maar ook in de koopsector. Tevens dienen er voldoende sociale voorzieningen in wijken aanwezig te zijn en wordt, onder andere door wijkbeheer, stevig ingezet om wijken schoon, heel en veilig te laten zijn.

Dordrecht, 20 juni 2003