INSPECTIE GEZONDHEIDSZORG

Farmaceutische zorg door openbare apotheken kan beter


De waarborgen bij farmaceutische zorgverlening door openbare apotheken kan beter. Op het gebied van medicatiebegeleiding, informatieoverdracht bij aflevering van een geneesmiddel en transmurale overdracht ( van ziekenhuisapotheek naar openbare apotheek en omgekeerd) is niet gegarandeerd dat dat altijd goed verloopt. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat vandaag aan de minister van VWS is aangeboden.

De apotheker speelt een centrale rol in de medicatiebegeleiding en informatievoorziening voor patiënten. Dit was reden voor de inspectie om tweehonderd apotheken onaangekondigd te bezoeken. Daarbij is naast de apotheker ook gesproken met apothekersassistenten. In het onderzoek is de farmaceutische zorg getoetst aan door de beroepsorganisatie van apothekers (KNMP) ontwikkelde veldnormen, de NAN (Nederlandse Apotheek Norm).

Apotheken die op één of meerdere aandachtsgebieden onvoldoende scoorden, moeten maatregelen nemen die leiden tot de gewenste verbetering. De schriftelijke procedures en de operationele uitwerking zullen bij een mogelijk vervolgbezoek nogmaals worden getoetst aan de norm.


-0-0-0-