Gemeente Kerkrade

02.07.03: Duurzaam ondernemen in Parkstad Limburg

Op 1 juli jongstleden vond om 16.00 uur de slotmanifestatie plaats van het Parkstad Limburg-project "Duurzaam ondernemen in Parkstad Limburg". De officiële slothandeling verrichte André Brauers, bestuurlijk trekker van het project en lid van het portefeuillehoudersoverleg Ruimte en Milieu dat bestaat uit de wethouders Milieu van de Parkstad Limburg-gemeenten. Hij overhandigde de CD "Handreiking verruimde reikwijdte in de regio Parkstad Limburg" aan Novem, de beheerder van het programma "Subsidie aanpak milieudrukvermindering 2001" van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.

Het project was erop gericht een methodiek en een visie te ontwikkelen voor de verruimde reikwijdte binnen de Wet milieubeheer met betrekking tot het verlenen en controleren van milieuvergunningen. Bij de manifestatie waren afgevaardigden van bedrijven, gemeenten en andere betrokken organisaties aanwezig.

Verruimde reikwijdte
De verruimde reikwijdte die de Wet milieubeheer toestaat, houdt concreet in dat een milieu-inspecteur een bedrijf niet alleen mag aanspreken op zaken als gevaar, schade en hinder voor de omgeving, maar dat men het bedrijf bij het verlenen van een milieuvergunning ook mag beoordelen op de bescherming van het milieu. Hierbij kan worden gedacht aan onderwerpen als energiebesparing, waterbesparing en het voorkomen van onnodige verspilling van grond- en hulpstoffen. Vanaf 1 juli aanstaande gaan de Parkstad Limburg-gemeenten bij de vergunningverlening en handhaving structureel aandacht besteden aan dit nieuwe aandachtsgebied. Naar verwachting zullen de nieuwe aspecten bij 250 bedrijven in Parkstad Limburg extra aandacht verdienen.

Methodiek en visie
De Parkstad Limburg-gemeenten Brunssum, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld, Onderbanken en Voerendaal en daarnaast de gemeente Nuth werkten met begeleiding en ondersteuning van Regio Parkstad Limburg nauw samen bij de ontwikkeling van de nieuwe methodiek en visie. Onderdelen van de methodiek zijn onder andere processchemas, checklists, modelvoorschriften en voorbeeldbrieven. Om de uitvoerende milieuambtenaren van de deelnemende gemeenten de methodiek eigen te maken, hebben zij uitgebreide trainingen ondergaan.

Ook bedrijven konden een cursus duurzaamheid volgen. Van dit aanbod hebben 40 bedrijven gebruik gemaakt. Het voordeel voor hen is, dat zij de kans hebben om het milieuhygiënisch peil te verhogen en dat zij natuurlijk ook economische voordelen hebben, bijvoorbeeld minder energieverbruik, goedkopere afzet van afval etc.

Van de ervaringen die men tijdens het project heeft opgedaan, is een CD samengesteld. Hiermee kunnen de ervaringen zo breed mogelijk beschikbaar worden gesteld en uitgedragen worden. De CD bevat onder andere de eindrapportage, de Parkstad Limburg-methodiek en de Parkstad Limburgvisie. Voor het toetsen van de methodiek en de visie zijn 40 bedrijven binnen de regio bereid geweest mee te werken aan een proef.