Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Illegale Bulgaren uitgezet via uitzetcentrum

Martin Bruinsma

070 370 6266



4333

02.07.03


ILLEGALE BULGAREN UITGEZET VIA UITZETCENTRUM

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft vandaag een groep van 100 illegale Bulgaren per overheidsvlucht laten uitzetten naar hun land van herkomst. De groep bestond uit 56 mannen en 44 vrouwen. Het betrof de eerste uitzetting die via het recentelijk in gebruik genomen uitzetcentrum op Rotterdam Airport verliep. De Bulgaren zijn de afgelopen dagen aangehouden in de steden Amsterdam, Deventer, Rotterdam en Den Haag. De uitzetting vond plaats onder begeleiding van functionarissen van de Koninklijke Marechaussee.

De uitzetting is voorbereid door medewerkers van de Vreemdelingendienst, de Koninklijke Marechaussee en de IND. De Marechaussee is verantwoordelijk voor de veiligheid in het vliegtuig. De IND is verantwoordelijk voor de overdracht van de illegalen aan de autoriteiten ter plaatse.

De IND kiest in toenemende mate voor een gedwongen uitzetting per overheidsvlucht. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid waar gedwongen terugkeer nadrukkelijk onderdeel van uitmaakt. In 2002 zijn er 9 van deze vluchten naar Bulgarije geweest. Andere vluchten gingen naar Nigeria, Kameroen, Roemenië, Suriname, Oekraïne, Togo, Kosovo, Bosnië, Sri Lanka en DR Kongo.


---



02 jul 03 11:33