College Bescherming Persoonsgegevens


Persbericht
2 juli 2003

Privacybescherming kritieke succesfactor voor kabinetsbeleid

CBP vraagt aandacht kabinet voor zorgvuldige omgang met persoonsgegevens

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft in een brief aan alle ministers en staatssecretarissen om aandacht gevraagd voor het belang van privacybescherming. Op tal van punten- onder andere zorg, veiligheid, fraudebestrijding en elektronische
overheidsdienstverlening - raakt het kabinetsbeleid aan een zorgvuldige en behoorlijke verwerking van persoonsgegevens.

Door de toenemende rol van ICT is privacybescherming op steeds meer beleidsterreinen één van de kritieke succesfactoren geworden. Als privacybescherming veronachtzaamd wordt, ontstaan aanzienlijke risico's voor de houdbaarheid in rechte van beleidsinitiatieven en overheidsoptreden. Grotere speelruimte voor succes wordt gewonnen door van meet af aan privacybescherming mee te nemen bij het ontwerp van maatregelen en informatiesystemen.

Indien vanaf het begin rekening wordt gehouden met geldende spelregels, staan deze weinig legitieme overheidsdoelstellingen in de weg. Wel stellen de normen van zorgvuldige en behoorlijke gegevensverwerking belangrijke vragen naar doel, effectiviteit en proportionaliteit van overheidsmaatregelen en voldoende waarborgen tegen misbruik.

Ingevolge artikel 51 lid 2 WBP moet het CBP om advies worden gevraagd over voorstellen van wet en ontwerpen van algemene maatregelen van bestuur die geheel of voor een belangrijk deel betrekking hebben op de verwerking van persoonsgegevens. Het CBP werkt in overleg met de betrokken departementen aan het ontwikkelen van de nodige randvoorwaarden zodat op een adequate wijze invulling kan worden gegeven aan deze verplichting.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden.