Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid



Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA DEN HAAG

Uw brief AVB/VDB/03 45340

Onderwerp Instelling Commissie Het Werkend Perspectief

1 juli 2003

Hierbij wil ik u mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nader informeren over de instelling van de Commissie Het Werkend Perspectief (CWP). Deze Commissie is ingesteld als onderdeel van het flankerend beleid op het terrein van sociale zekerheid en zorg. De commissie heeft tot taak om de arbeidsintegratie en de reïntegratie van arbeidsgehandicapten en chronisch zieken te stimuleren en bij te dragen aan het terugdringen van het ziekteverzuim en de WAO-instroom. Bij brief van 27 januari 2003 stuurden we u hierover een eerste aankondiging (AVB/VDB/03 3806). Op woensdag 19 maart hebben de heer Westerlaken en de heer Allegro aan de leden van de Vaste Kamercommissies voor VWS en SZW een toelichting gegeven op de activiteiten en de werkwijze van de nieuwe commissie.

De afgelopen drie jaren financierden VWS en SZW twee commissies gericht op het verminderen van de WAO-instroom, het terugdringen van ziekteverzuim, en het aan het werk houden/krijgen van (psychisch) arbeidsgehandicapten: De Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid en de Commissie Arbeidsgehandicapten en Werk. Deze commissies waren toe aan de implementatie van de door hen ontwikkelde ideeën en afspraken, maar bereikten het eind van hun instellingstermijn. De nieuwe implementatiecommissie `Het Werkend Perspectief'zal het werk van haar twee voorgangers afmaken.

Op 31 maart 2003 heb ik in aanwezigheid van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vele betrokkenen de nieuwe commissie geïnstalleerd. De heer Anton Westerlaken is bereid gevonden om samen met de heer Hans de Boer als co-voorzitter, het voorzitterschap van deze nieuwe commissie op zich te nemen. Samen met prof. dr. J.T. Allegro vormen zij het presidium van de commissie. Nadere informatie ./. betreffende het programma van de commissie treft u aan in het voorstel van de kwartiermaker van de CWP.

Arbeidsongeschiktheid met de diagnose psychische klachten is de meest omvangrijke subgroep van de WAO. Deze groep heeft bovendien ook het hoogste percentage volledige arbeidsongeschiktheid (83%). Daarnaast heeft ook van de groep die vanwege lichamelijke redenen arbeidsongeschikt is geraakt een substantieel deel psychische problemen. Snelle behandeling van klachten blijkt effectief en vraagt om een toegankelijk en kwalitatief


AVB/VDB/03 45340
---

hoogwaardig zorgaanbod. Inzet op het maken en naleven van afspraken tussen werknemers en werkgevers over preventie en vroegsignalering voorkomt dat een onnodig groot beroep op de zorgsector wordt gedaan. Naleving van de afspraken zal ook de uitval van werknemers in de zorg helpen voorkomen. Het samenlopen van de doelstellingen van VWS en SZW is daarmee beknopt weergegeven. Met het sluiten van een bondgenootschap waar het de preventie, integratie, reïntegratie, zorg en behandeling van werknemers met arbeidsgerelateerde klachten betreft, dragen de departementen bij aan het versterken van de arbeidsparticipatie.

Het kabinet verwacht veel van werkgevers en werknemers om dreigende uitval uit werk te voorkomen. Een pro-actieve en preventieve aanpak is gewenst, evenals inzet voor de instroom van mensen met een arbeidshandicap. Hiertoe zal de commissie de komende vier jaar onder meer een campagne gericht op beeldvorming en het uitdragen van `goede praktijkvoorbeelden' uit bedrijven laten uitvoeren. U treft een afschrift van de ./. instellingsbeschikking hierbij aan.
De nieuwe Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte, die per 1 december a.s. van kracht wordt, stimuleert en ondersteunt werkgevers en werknemers om deze groep werkzoekenden een plaats te geven in bedrijven. Meer dan voorheen verwacht het kabinet van werkgevers dat zij bereid zijn om te investeren in mogelijkheden om mensen met een arbeidshandicap in dienst te kunnen nemen. De nieuwe wet verlangt onder meer dat er wordt zorggedragen voor doeltreffende aanpassingen.

Het accent ligt op wat mensen, ondanks hun handicap of chronische ziekte, kunnen, op hun competenties dus. Om deze competenties tot hun recht te laten komen kunnen aanpassingen en voorzieningen noodzakelijk zijn. Dit zal richtsnoer moeten zijn bij de onder meer in het Hoofdlijnenakkoord aangekondigde wijzigingen/ombuigingen in de arbeidsongeschiktheidsregelingen en de Wet REA.

./. Ter informatie treft u hierbij tevens aan de door het CBS in samenwerking met TNO Arbeid en het Ministerie van SZW ontwikkelde Monitor Arbeidsgehandicapten 2001. Hieruit blijkt dat het totale aantal mensen met een langdurige aandoening in de leeftijd van 15-64 jaar 2.5 miljoen mensen betreft. Daarvan wordt ruim 1.5 miljoen mensen door een langdurige aandoening, ziekte of handicap belemmerd bij het verkrijgen of uitvoeren van hun werk. Het aantal mensen met een arbeidshandicap dat werkt (51.5%) blijft achter in vergelijking met de totale bevolking (65.4%).
Ook de werkloosheid onder arbeidsgehandicapten ligt hoger. Veel arbeidsgehandicapten zonder baan geven aan dat zij wel werk van twaalf uur of meer per week zouden willen hebben.

Tegen deze achtergrond zal de CWP in samenwerking met organisaties actief op het terrein van preventie, verzuim, zorg, behandeling en (re)integratie werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de begeleiding van chronisch zieken en arbeidsgehandicapten. Voor de aanpak op het terrein van de psychische problematiek zijn deskundigen uit zeventien organisaties betrokken. Beoogd wordt de expertise van werkgevers, werknemers en intermediairen te vergroten zodat uitval wordt voorkomen. De CWP zal onder meer een werkgroep instellen om meer aandacht te vragen voor de ontwikkeling en het loopbaanperspectief van chronisch zieke jongeren en jonggehandicapten.


AVB/VDB/03 45340
---

Jaarlijks zal ik u nader informeren over de ontwikkelingen inzake de CWP en de door hun uitgevoerde activiteiten. Hierbij wordt jaarlijks de Monitor Arbeidsgehandicapten over het voorgaande jaar aan u toegezonden om zo de algemene ontwikkeling in de arbeidssituatie van mensen met langdurige aandoeningen en van arbeidsgehandicapten te volgen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)