Gemeente Zwolle

Samenvatting Burgerjaarverslag 2002

De nieuwe Gemeentewet geeft de burgemeester de plicht om jaarlijks een burgerjaarverslag te maken. Dit jaar verschijnt het verslag voor het eerst. In het burgerjaarverslag legt burgemeester Henk Jan Meijer verantwoording af over de verhouding tussen het gemeentebestuur en de inwoners van Zwolle. Hieronder kunt u een samenvatting lezen van het Burgerjaarverslag. Het volledige verslag ligt ter inzage in het Informatiecentrum van de gemeente, Grote Kerkplein 15.
---

---

In het Burgerjaarverslag gaat de burgemeester in op de behandeling van bezwaarschriften en klachten, de kwaliteit van de burgerparticipatie en de gemeentelijke dienstverlening en de wachttijdenproblematiek. Daarnaast geeft het verslag inzicht in de rol van de burgemeester bij de handhaving van de openbare orde, rampenbestrijding en de veiligheid in de stad. Ook zijn rol als belangenbehartiger van Zwolle komt aan bod. Tevens blikt de burgemeester in het jaarverslag terug op het wel en wee van het afgelopen jaar.

Terugblik op 2002
"Het jaar 2002 was een jaar vol beroering," schrijft burgemeester Meijer, "Een belangrijke verandering op politiek gebied was de invoering van het dualisme. Ik ben voorzitter van het college van B&W dat het beleid maakt. Ik ben ook voorzitter van de gemeenteraad die het college controleert. Dat is even wennen, maar ik ga er vanuit dat deze dubbele verantwoordelijkheid uiteindelijk goed zal uitpakken voor de samenhang in het gemeentebestuur van college en raad.

De Zwollenaar is bovengemiddeld tevreden met zijn stad. Uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut komt Zwolle naar voren als een ideale woon- en werkstad. De stad groeit snel: in 2002 kreeg Zwolle de 110.000e inwoner. Ook het bedrijfsleven vestigt zich graag in en rond Zwolle. Het komende jaar zullen we deze positieve ontwikkelingen actief onder de aandacht van de landelijke overheid gaan brengen, om zo meer rijkssteun te krijgen. We mogen trots zijn op onze stad. Zwolle speelt op tal van punten in de eredivisie, ook als het om voetbal gaat. De promotie van FC Zwolle naar een eredivisieclub was een hoogtepunt in 2002.

Het afgelopen jaar boekten we grote voortgang met Zwolle Kampen Netwerkstad. Er werden veel afspraken voor samenwerking gemaakt, bijvoorbeeld op het niveau van voorzieningen. Nu moet de Netwerkstad nog echt gaan leven bij de burgers van Zwolle en Kampen.

Bezwaarschriften
In 2002 zijn er 585 bezwaarschriften ingediend. De zorgvuldigheid en de kwaliteit van de bezwaarschriftenprocedure is goed geregeld. Maar de behandelduur laat nog te wensen over. We hebben inmiddels maatregelen genomen om die te bekorten en de achterstand weg te werken.

Klachten
Het aantal klachten nam in 2002 toe tot 265. De klachten worden zorgvuldig afgehandeld. Er zit bovendien verbetering in de tijdige afhandeling van klachten. Ongeveer de helft van de klachten ging over de traagheid van de gemeente, zoals afhandeltermijnen en wachttijden. We willen deze klachten terugdringen met een plan van aanpak voor de wachttijden en het project 'basale dienstverlening'.

Burgerparticipatie
Het afgelopen jaar hebben 23 insprekers gebruikgemaakt van het 'Vragenhalfuurtje voor de burgers' tijdens raadsvergaderingen. Ook tijdens commissievergaderingen is goed gebruikgemaakt van het spreekrecht. De discussies zijn ordelijk verlopen, terwijl er voldoende ruimte was voor inbreng van de burger.

Daarnaast zijn de wijkplatforms onmisbaar voor een goede communicatie tussen burgemeester
en gemeente en de Zwolse bevolking. In zeventien wijken werd vier keer een goedbezocht wijkplatform gehouden. De wijkveiligheidsacties waren een belangrijk onderwerp van gesprek.

Verder ben ik als voorzitter van de stuurgroep Centrummanagement direct in gesprek met ondernemers om het economisch functioneren van de binnenstad te verbeteren. Daarvoor zal een gemeentelijke binnenstadcoördinator worden vrijgemaakt.

Kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening
Als burgemeester streef ik naar een goede dienstverlening en naar tevreden klanten. In 2002 is Zwolle in één keer geslaagd voor de GBA-audit, de beoordeling van de Gemeentelijke Basisadministratie door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar mogen we trots op zijn. U als burger waardeerde onze dienstverlening in 2002 met een 6,5 (tegenover een 6,4 in het jaar 2000). We hebben ons doel, een 7, dus niet gehaald. Toch vind ik het resultaat niet slecht, omdat we als gemeente zowel een verhuizing als een reorganisatie hebben meegemaakt. Dat neemt niet weg dat ik me sterk zal blijven maken voor een verbetering van de dienstverlening.

Wachttijden
We zullen als gemeente hard moeten werken aan de lange wachttijden in de publiekshal. Die zijn een gevolg van de stapsgewijze verhuizing van de publieksbalies naar het Stadskantoor en de invoering van een nieuwe generatie reisdocumenten. Inmiddels hebben we verschillende maatregelen genomen, waaronder de openstelling van het Stadskantoor op zaterdagochtend, een snelloket voor reisdocumenten, een geboorteloket in de Isalaklinieken en extra menskracht. Ook beschikken we inmiddels over een speciaal loket voor bedrijven. Daarnaast hebben we met het 'digitaal loket' op www.zwolle.nl een belangrijke basis gelegd voor de dienstverlening via internet. Het aantal bezoeken aan de site nam in
2002 toe tot 1200 per dag (40.000 per maand).

Openbare orde
Als handhaver van de openbare orde heb ik mij het afgelopen jaar met een groot aantal zaken beziggehouden: de samenstelling van een daderteam voor de overvallen bij pinautomaten, een plan van aanpak voor voetbalvandalisme, de bestrijding van drugsoverlast, deëscalatie tijdens een krakersactie, de overlast rond homo-ontmoetingsplaats De Markte, de aanpak van veelplegers, het project 'Veiligheid op Straat' en het beëindigen van de onveilige situatie op de Melkmarkt. Voor al deze gevallen is een oplossing gezocht, in nauwe samenspraak met politie of omwonenden.

Rampenbestrijding
In 2002 hield ik mij als opperbevelhebber bij rampen bezig met de volgende zaken: de opvang van 200 NS-reizigers bij de storm op 27 oktober en de ruiming en demontage van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op de Golfbaan. Beide acties zijn naar tevredenheid verlopen. Verder kreeg Zwolle een nieuw rampenplan.

Integraal veiligheidsbeleid
Het gaat goed met de veiligheid in Zwolle. Zeker als je kijkt naar de criminaliteitscijfers en die vergelijkt met andere gemeenten van 100.000 inwoners of meer. Toch voelen sommige inwoners van Zwolle zich niet veilig. De veiligheidsbeleving moet dus verbeterd worden. Gemeente en inwoners zullen dat gevoel van veiligheid samen tot stand moeten brengen. Het project 'Veiligheid op Straat' is een voorbeeld van succesvolle samenwerking op dit terrein. Ook het Actieplan jeugd en veiligheid is een belangrijk initiatief.

Belangenbehartiging
Als burgemeester vertegenwoordig ik Zwolle ook buiten de gemeentegrenzen. Voorbeelden daarvan zijn Zwolle Kampen Netwerkstad en het Grote Stedenbeleid. Sinds april 2002 ben ik vice-voorzitter van het overleg van 26 grote- en middelgrote steden. In die functie behartig ik onze gezamenlijke belangen bij ministers en kamerleden. Ik bekleed ook nog een aantal andere functies op dit terrein. Op die manier versterk ik de positie van Zwolle in het landelijk en provinciaal beleid. Bovendien ben ik zo vroegtijdig op
de hoogte van relevante ontwikkelingen en subsidiemogelijkheden. Dat laatste komt goed van pas, want er staan in Zwolle tal van grote projecten op stapel. De coördinatie daarvan ligt bij mij als burgemeester.

Ook ben ik voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Regio IJssel-Vecht. Dit is het samenwerkingsverband
van de tien gemeenten uit West-Overijssel en twee gemeenten uit Gelderland. Het samenwerkingsverband is vooral actief op het terrein van de gezondheidszorg en de hulpverlening bij grootschalige rampen en ongevallen. Daarnaast werken we samen op het gebied van economie, toerisme, recreatie en milieu. In 2002 stond een goede taakverdeling binnen de regio-organisatie centraal. Ik hoop dat we deze waardevolle samenwerking in de toekomst verder vorm kunnen geven."

Henk Jan Meijer,
Burgemeester van Zwolle
Juni 2003


---