Damrak 15 procent hoger in tweede kwartaal
De koersen van Nederlandse aandelen zijn in het tweede kwartaal van 2003 met 14,7 procent gestegen. Het rendement op aandelen is na 1999 in een kwartaal niet zo hoog geweest, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal van 2003 had nog een van de grootste koersdalingen in de geschiedenis van de beursindex plaats. Per saldo liggen de koersen aan het eind van het tweede kwartaal nog altijd onder het niveau van eind 2002. De Amsterdamse beurs heeft het in het tweede kwartaal beter gedaan dan het wereldgemiddelde.
Beste kwartaal op Damrak sinds 1999
De Nederlandse aandelenmarkt is in het tweede kwartaal van 2003 opgeveerd. Op 18 juni bereikte de CBS-koersindex de hoogste stand van de afgelopen vijf maanden. Na 18 juni trad een koersdaling in. Uiteindelijk sloot de CBS-koersindex het kwartaal af met een winst van 14,7 procent. Inclusief dividend bedroeg het totale rendement op Nederlandse aandelen in het tweede kwartaal 17,4 procent. Sinds de sluipende neergang van de beurs in 2000 inzette, is het totale rendement op aandelen in een kwartaal niet zo hoog geweest. In het vierde kwartaal van 1999 bedroeg het totale rendement van alle Nederlandse aandelen tezamen 22,7 procent.
Amsterdam rendeert beter dan wereldindex
De Amsterdamse effectenbeurs heeft het in het tweede kwartaal met een totaal rendement van 17,4 procent beter gedaan dan het wereldgemiddelde. De MSCI-wereldherbeleggingsindex is, in euro's gemeten, in dezelfde periode met 11,5 procent gestegen. Het verschil wordt mede verklaard door de daling van de Amerikaanse dollar (-4,9 procent) en de Japanse yen (-6,3 procent) ten opzichte van de euro.
Grote verschillen in de bedrijfstakken
Beleggers in de sector handel hebben in het tweede kwartaal van 2003 het hoogste totale rendement behaald (+74,9 procent). Met name het aandeel Ahold stuwde de sectorindex handel omhoog. Ook de kleinere hightech -fondsen presteerden in het tweede kwartaal bovengemiddeld. De graadmeter van deze fondsen, de MIT Small-herbeleggingsindex, is met 44,3 procent gestegen. In deze index zijn alle fondsen samengebracht op het gebied van micro-elektronica, informatietechnologie en telecommunicatie, exclusief de zwaargewichten KPN en Philips. Tot de sterkste stijgers behoorden verder de banken en verzekeraars (+36,2 procent). De minst presterende sector op het Damrak was de sector consumentengoederenindustrie (-6,8 procent).
Beleggingsfondsen Europa hoogste rendement
Van de beleggingsfondsen die in aandelen beleggen, hebben de fondsen die in Europese ondernemingen beleggen, in het tweede kwartaal van dit jaar het hoogste rendement behaald (+17,8 procent). Zij worden op de voet gevolgd door de beleggingsfondsen die zich puur richten op Nederlandse aandelen. Het rendement van deze fondsen bedroeg +17,3 procent. Dit is ongeveer gelijk aan het gemiddelde rendement van alle Nederlandse aandelen tezamen
(+17,4 procent). Ook de wereldwijd beleggende aandelenfondsen presteerden met een totaal rendement van 11,3 procent in het tweede kwartaal marktconform. De MCSI-wereldherbeleggingsindex steeg met 11,5 procent. Aandelenfondsen die alleen in het Verre Oosten opereren, boekten een rendement van +8,8 procent. Beleggers die indirect via een beleggingsfonds in Noord-Amerikaanse aandelen beleggen, behaalden in het tweede kwartaal het laagste resultaat (+8,6 procent).
Vastgoedfondsen weer in trek
Na een negatief eerste kwartaal waren de vastgoedfondsen in het tweede kwartaal van 2003 duidelijk in trek bij de beleggers. De vastgoedfondsen die direct in kantoren, huizen en winkelcentra beleggen, behaalden inclusief dividend in het afgelopen kwartaal een rendement van 11,7 procent.
Obligatiemarkt lijdt niet onder aantrekkende aandelenmarkt
De opleving op de aandelenmarkt in het afgelopen kwartaal heeft niet geleid tot een vlucht uit de obligaties. Op de obligatiemarkt zijn de koersen in het tweede kwartaal per saldo gestegen. Het totale rendement op Nederlandse staatsobligaties bedroeg in het tweede kwartaal +2,2 procent.
Technische toelichting
De herbeleggingsindex geeft de waarde-ontwikkeling van effecten weer, vermeerderd met rente- en dividenduitkeringen. Het totale rendement van een belegging wordt berekend uit de herbeleggingsindex en is de som van het koersrendement en het coupon- c.q. dividendrendement. De beleggingsindices houden geen rekening met transactiekosten, zoals aan- en verkoopkosten en bewaarloon. Ook met fiscale consequenties is geen rekening gehouden. Detailinformatie is verkrijgbaar in StatLine, de databank van het CBS op de CBS-website: www.cbs.nl.
PB03-122
2 juli 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht
CBS