IHC Caland NV
Persbericht - IHC Caland N.V

Op 11 juni 2003 heeft de directie van IHC Caland N.V. een bezoek gebracht aan de ambassadeur van Myanmar (het vroegere Birma) in Londen. Tijdens het gesprek heeft de directie haar grote bezorgdheid geuit over door internationale organisaties als de Verenigde Naties en de ILO geconstateerde schendingen van de mensenrechten in Birma in het algemeen en over het gebruik van dwangarbeid in het bijzonder. Ook is bezorgdheid uitgesproken over de recente ontwikkelingen betreffende de NLD.

Aanleiding voor het bezoek was onder meer de gedachtenwisseling met de vakorganisaties over de naleving van de OESO-gedragsregels en een recent gesprek met het Birma Centrum Nederland en Milieudefensie.

IHC Caland wenst haar operaties wereldwijd uit te voeren overeenkomstig de OESO-gedragsregels voor multinationale ondernemingen. In het kader daarvan veroordeelt IHC Caland elke schending van mensenrechten en gebruikmaking van dwangarbeid. Voorts ondersteunt IHC Caland de oproep van de ILO en pogingen van deze organisatie om door middel van concrete aanbevelingen te komen tot verbetering van de situatie op het gebied van mensenrechten en dwangarbeid in Birma.

IHC Caland heeft reeds in 2002 besloten gehoor te geven aan het verzoek van de Nederlandse regering om geen nieuwe overeenkomsten in Birma aan te gaan. De bestaande overeenkomst met de dochteronderneming van de Engelse oliemaatschappij Premier Oil, op grond waarvan offshore Birma een FSO (drijvend op- en overslagsysteem) aanwezig is tot 2015, wil en kan IHC Caland niet verbreken zolang de eigen activiteiten kunnen worden uitgevoerd in overeenstemming met de OESO-gedragsregels en de eigen gedragscode.

IHC Caland zal de Maleisische oliemaatschappij Petronas, die onlangs de Birmese activiteiten van Premier Oil heeft overgenomen en daarmee de nieuwe opdrachtgever van IHC Caland in Birma is geworden, verzoeken de OESO-gedragsregels eveneens na te leven bij haar activiteiten in Birma.

Aangezien IHC Caland op grond van het bestaande contract nog een groot aantal jaren in Birma aanwezig zal zijn, heeft de onderneming aan de ambassadeur gevraagd om aan zijn regering de grote zorg van IHC Caland over te brengen over schending van mensenrechten en gebruikmaking van dwangarbeid en tevens de oproep van IHC Caland over te brengen om deze praktijken zo spoedig mogelijk te beëindigen en gehoor te geven aan oproepen en concrete aanbevelingen dienaangaande van de ILO.

IHC Caland heeft de ambassadeur laten weten gesprekken over dit onderwerp te willen blijven voeren indien en zolang dit kan helpen bij het beëindigen van de huidige situatie in Myanmar op het gebied van mensenrechten en dwangarbeid en bereid te zijn waar mogelijk zelf ook aan verbetering bij te dragen.

Bij het gesprek was ook een vertegenwoordiger van de Nederlandse vakorganisaties FNV en CNV aanwezig.

Financiële agenda
|Resultaten over het eerste halfjaar 2003 - Persbericht  |25 augustus  |
|                                                        |2003         |
|Resultaten over het eerste halfjaar 2003 -              |25 augustus  |
|Persconferentie (14.00 uur IHC Caland, Schiedam)        |2003         |
|Resultaten over het eerste halfjaar 2003 - Presentatie  |26 augustus  |
|aan analisten (Amsterdam en Londen)                     |2003         |

Bedrijfsprofiel

IHC Caland, leverancier van materieel voor de offshore olie-industrie en de bagger- en scheepvaartsector.

IHC Caland N.V. is de beursgenoteerde Nederlandse houdstermaatschappij van een groep van internationale maritiem-technische bedrijven. Het werkterrein van de groep omvat het ontwerpen en het wereldwijd leveren van werktuigen, schepen, complete systemen en diensten aan de offshore olie-industrie, de bagger- en scheepvaartsector en de natte mijnbouwindustrie.

De productlijn omvat:

1. voor de olie- en gassector: Drijvende (productie-), opslag- en overslagsystemen voor ruwe olie, veelal gebaseerd op het éénpunts-afmeersysteem, 'Floating (Production) Storage and Offloading Systems' of kortweg F(P)SO's, drijvende opslag- en overslagsystemen voor de gaswinning, drijvende éénkoloms Tension Leg Platforms (TLP's) en vaste platforms. Olie- en gasproductiediensten worden aangeboden middels FPSO's, welke eigendom zijn van de groep en door haar worden geëxploiteerd. Bijzondere ontwerpen en engineeringdiensten en levering van specifieke componenten voor dynamisch positioneerbare boorschepen, zelfheffende boorplatforms, 'jack-up' platforms voor de civiele aannemerij, offshore kranen met groot hefvermogen, hefsystemen, half afzinkbare kraanschepen en andere gespecialiseerde werkschepen.

1. voor de bagger- en scheepvaartsector: Het ontwerp en de bouw van 'custom-built' en standaard werktuigen voor de baggerindustrie, componenten, inclusief geautomatiseerde systemen, reserve-onderdelen en materieel voor de mijnbouw, 'custom-built' schepen, zoals Ro-Pax veerboten, kabelleggers, offshore werkschepen en meer recent luxueuze jachten en riviercruise-schepen, alsmede hydraulische heihamers (IHC Hydrohammer) en zware paalklemsystemen voor de offshore-industrie en de aannemerij.

De Raad van Bestuur Schiedam, 2 juli 2003

Voor nadere informatie:

IHC Caland N.V.

Karel Doormanweg 66

3115 JD Schiedam

Postadres:

Postbus 31

3100 AA Schiedam

Contactpersoon: Ir. J.J.C.M. van Dooremalen, President-directeur
Telefoon : (+31) 10 2320900

Fax : (+31) 10 2320999

E-mail : hilly.denhartog@ihccaland.nl

Website : www.ihccaland.nl


---- --