'Het verdriet van de failliet' stelt het faillissementsrecht aan de kaak


Arnold van der Voort werd in 1999 het slachtoffer van fraude gepleegd door twee curatoren. Het is een weinig bekende maar onder ambtenaren veel voorkomende manier om zich zelf straffeloos te verrijken op kosten van een ander. Van der Voort zijn hele vermogen ging eraan. Zijn leven veranderde in een verbeten strijd tegen het onrecht van een hopeloos verouderde faillissementswet welke nog dagelijks tientallen slachtoffers maakt.

Van der Voort staat niet alleen. Vier jaar geleden plaatste hij mini-advertenties waarin hij oproepen deed aan medeslachtoffers van deze uit 1893 daterende wet. In totaal reageerden 236 mensen met hun eigen ervaringsverhalen.

Zij constateren met elkaar dat er honderden suïcides jaarlijks plaats vinden, tienduizend gezinnen per jaar ontwricht raken, duizenden mensen dakloos worden. "Dat allemaal omdat deze mensen in ons brave Nederland door media en overheid (ten onrechte) belasterd zijn, uitgekleed en levenslang hebben gekregen" aldus Van der Voort. Voor wie failliet is verklaard, gelden niet langer de rechten en vrijheden van de grondwet. Het ministerie van Justitie bevestigt het met zoveel woorden in een schrijven aan een van de gedupeerden.

De ervaringsverhalen en vele uren research naar achtergronden en betrouwbaarheid, vormen de basis voor het nu verschenen boek "Het verdriet van de failliet". Het boek bevat vele nieuwe gegevens, verkregen uit de storm van reacties die een eerdere publicatie veroorzaakte. Het schetst, met feiten onderbouwd, een onthutsend beeld van het doen, en vooral het laten, van verschillende instanties en beroepsgroepen die bij faillissementen betrokken zijn.

De prijs van het boek is 30 euro, inclusief verzendkosten. Uitgever is de stichting STIDAG, een stille en ideële stichting zonder kapitaalstorting of winst-oogmerk die belangeloos wordt gerund door veelal oud-ondernemers.