Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

toegankelijkheid openbaar vervoer

Gehandicapten testen openbaar vervoer

Het Landelijk Bureau Toegankelijkheid (LBT) organiseert op woensdag 2 juli een praktijkproef om verschillende vormen van openbaar vervoer te toetsen op toegankelijkheid. Daarbij zal ook een bezoek worden gebracht aan de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam met als thema mobiliteit.

Mensen met een visuele en auditieve handicap en rolstoelgebruikers testen de Rotterdamse metro, tram en waterbus op bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid. Jan Troost, voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is hierbij aanwezig. Ook het OPC (Ondersteuning collectief Personenvervoer aan Consumentenorganisaties) steunt de actie.

LBT, CG-Raad en OPC hebben de ervaring dat de verschillende vervoermiddelen in Nederland niet (volledig) toegankelijk zijn voor iedereen. Mensen met een functiebeperking worden daardoor in hun mogelijkheden beperkt. Om ergens gebruik van te maken moet je er kunnen komen en dat lukt lang niet altijd, zo weten de organisaties. Maar de ontwikkelingen in het vervoer staan niet stil. Van tijd tot tijd worden, ook op het gebied van de toegankelijkheid, verbeteringen beloofd. Dat vraagt om voortdurende oplettendheid. De internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam, met als thema mobiliteit wordt in dit Europees Jaar van mensen met een handicap aangegrepen om een nieuwe proef op de som te nemen. Daarbij wordt ook de Biënnale zelf betrokken. In hoeverre is de toegankelijkheid van het vervoer, voor veel mensen een belangrijke voorwaarde om aan activiteiten deel te nemen, bij het tentoongestelde betrokken ?

De route gaat van Rotterdam Centraal (13.00 vanuit stationshal) via metro en tram richting Leuvehaven naar Las Palmas om, na een bezoek aan de Biënnale, met de waterbus richting Dordrecht te gaan.

30 juni 2003

---