Gemeente Neede

Expositie 100 jaar Neede's Jam

In het kader van Neede,100 jaar jam houdt de gemeente Neede, in samenwerking met de Historische Kring Neede, Kunstkring de Benneker en het Culiniair-historisch museum De Vleer van Carolina Verhoeven uit Appelscha, een expositie in het pand Bolster (het voormalig sporthuis aan de Rapenburg 8 in Neede. De expositie is in de zomermaanden elke woensdagmiddag, 13.30-17.00 uur geopend (woensdag 2 juli tot en met woensdag 13 augustus, tijdens de Nationale Jammarkt). Bovendien is de expositie op zaterdag 2, zaterdag 9 augustus en zaterdag 16 augustus van 11.00-16.00 uur te bezichtigen.

De expositie is een combinatie van kunst en historie. De kunstkring De Benneker uit Neede exposeert schilderwerken in het thema jam; werken waarop fruit te zien is gemaakt in olieverf, acryl, potlood en pastel. Ook allerlei benodigdheden voor het maken van jam worden op enkele schilderijen weergegeven en door het, over het algemeen felle kleurgebruik, is het geheel uiterst herkenbaar. Er worden 40 schilderijen getoond.

De Historische Kring Neede en de gemeente Neede belichten de historie van de Needse jamfabriek die honderd jaar (1903) geleden aan de Stationsweg in Neede werd gebouwd. Het Culinair Historisch Museum De Vleer uit Appelscha geeft een beeld van het jam-maken en het conserveren van vruchten door de jaren heen. De expositie is vrij toegankelijk. In de loop van de maand juli wordt ook nog een boekje over de geschiedenis van de Jamfabriek van de Tuinbouwmaatschappij Gelderland in Neede gepresenteerd.