Gemeente Ede

Bodemkwaliteitskaart bruikbaar voor bouwvergunning

Wie in Ede een bouwvergunning aanvraagt, hoeft in de meeste gevallen niet zelf bodemonderzoek te verrichten. Aanvragers kunnen gebruik maken van de gemeentelijke bodemkwaliteitskaart en het daar bij horende bodembeheersplan. Alleen als er een concrete verdenking is van bodemverontreiniging, moet de aanvrager nog zelf bodemonderzoek (laten) uitvoeren.

De bodemkwaliteitskaart van Ede is in juli 2002 al door het college vastgesteld. Deze kaart geeft de te verwachten bodemkwaliteit aan. Alle resultaten van bodemonderzoeken in Ede zijn er in verwerkt. Uit deze onderzoeken blijkt overigens dat de bodem in Ede over het algemeen van een goede kwaliteit is.

Bij aanvraag voor een bouwvergunning of een bestemmingsplanwijziging is een bodemonderzoek vaak verplicht. In het bodemonderzoek wordt vastgesteld of de bodemkwaliteit het beoogde gebruik toestaat. Met een bodemonderzoek wordt ook voorkomen dat door te bouwen op verontreinigde grond een eventueel noodzakelijke bodemsanering duurder uitvalt.

In de per 1 januari van dit jaar gewijzigde woningwet staat dat B. & W. vrijstelling kunnen verlenen van de bodemonderzoeksplicht bij een bouwvergunning als er al voldoende gegevens zijn over de bodemkwaliteit. Het college heeft nu besloten om de bodemkwaliteitskaart te accepteren voor deze vrijstelling. Voorwaarde hierbij is wel dat uit historisch onderzoek blijkt dat het terrein niet verdacht is van bodemverontreiniging. Dit houdt in dat er dan gekeken moet worden of er bodembedreigende activiteiten of calamiteiten hebben plaatsgevonden. Uit de bodemkwaliteitskaart van gebieden die voor 1945 bewoond waren blijkt dat er relatief veel verontreiniging aanwezig is. Deze gebieden worden als verdacht beschouwd. Een bodemonderzoek moet daar dus plaatsvinden.

Door een wijziging van de Woningwet is het per 1 januari van dit jaar al niet meer nodig om voor bouwvergunningsvrije en zogeheten licht-bouwvergunningsplichtige bouwwerken een bodemonderzoek te laten doen.