Gemeente Ede

Gemeente Ede bezorgd over werkgelegenheid Defensiepersoneel

De gemeente Ede maakt zich zorgen over de werkgelegenheid voor het defensiepersoneel nu de minister van Defensie besloten heeft het kazernecomplex Ede Oost (Elias Beekman kazerne en Simon Stevin kazerne) op termijn af te stoten. Al eerder was bekend dat de prins Maurits kazerne op kazernecomplex Ede West zouden verdwijnen. Dit betekent dat Defensie uiteindelijk geheel uit Ede-stad zal verdwijnen.

De sluiting van de Elias Beekman kazerne en de Simon Stevinkazerne heeft betrekking op ongeveer 630 functieplaatsen, waarvan 220 burgerpersoneel. De Mauritskazerne voorziet momenteel in ongeveer
1.200 functieplaatsen, waarvan ongeveer 200 burgerpersoneel. Verder zijn op de Driesprong nog 60 functies waarvan 45 burgers. Het opleidingscentrum Ede tenslotte biedt plaats aan maximaal 500 cursisten die daar opleidingen van wisselende duur volgen. Deze mensen verblijven steeds maar tijdelijk in Ede.

De aangekondigde sluiting van de kazernes betekent voor Ede het einde van een tijdperk dat nu bijna een eeuw geduurd heeft. Ede is sinds 1906 garnizoensstad en de medewerkers van defensie zijn hecht geworteld in de Edese samenleving.

Op dit moment is het college van B. & W. vooral begaan met de werkgelegenheid van het defensiepersoneel. Burgemeester en wethouders gaan er van uit dat de meeste militairen overgeplaatst zullen worden. De gemeente Ede betreurt het als op deze wijze een deel van haar inwoners gedwongen zal worden te verhuizen. Het college hoopt dat in Ede geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Zodra defensie daadwerkelijk haar gebouwen en terreinen af gaat stoten is Ede zeker geĂŻnteresseerd om een deel van de gebouwen en terreinen aan te kopen. Dit deel van Ede biedt volop mogelijkheden voor het ontwikkelen van woon- werk- en verkeersfuncties in de spoorzone en omgeving