Gemeente Dordrecht


---

Gemeente neemt aanbevelingen milieugezondheids-kwaliteit Gezondheidspark Dordwijk serieus

Vincent Brinkhof
De GGD Zuid-Holland Zuid heeft een Gezondheids Effect Screening (GES) gemaakt van het stedenbouwkundig plan van het Gezondheidspark Dordwijk. De gemeente ziet het rapport als aanvullende informatie op al verricht onderzoek naar veiligheidsrisico's in het gebied. De aanbevelingen op het terrein van wonen en sportvoorzieningen worden bij de verdere planontwikkeling betrokken.

Het Gezondheidspark wordt gerealiseerd op het terrein van het Albert Schweitzerziekenhuis en wordt omsloten door de randweg N3, Overkampweg en Amnesty Internationalweg. In het gebied komt een uitbreiding van het ziekenhuis. Naast een breed aanbod van voorzieningen in de gezondheidszorg, waaronder de GGD, komen op het terrein ook hoogwaardige sportvoorzieningen en woningen om het gebied een zekere levendigheid te geven. Komend najaar wordt het nader uitgewerkte stedenbouwkundig plan aan de gemeenteraad voorgelegd met het verzoek om in te stemmen met de daadwerkelijke uitvoering. Zodoende kan met de uitkomsten van de GES nog rekening worden gehouden.

Het doel van de gezondheidseffectscreening is het inzichtelijk maken van de milieukwaliteit in relatie tot de gezondheid, zodat in de planvorming optimaal rekening gehouden kan worden met milieu- en gezondheidsaspecten. Een studie naar milieu-invloeden wordt op basis van wettelijke normen standaard verricht bij de ontwikkeling van stedenbouwkundige plannen. Hierbij wordt gekeken naar invloeden van geluid, lucht en externe veiligheid (verkeer, bedrijven en spoorweg). De GES is te beschouwen als aanvulling hierop.

Overigens is het in de Randstad bijna onmogelijk geworden om te bouwen in een gebied zonder milieubelastend verkeer en geluid. Voorzieningen die veel bezoekers trekken liggen vrijwel altijd in de buurt van weg of spoor om woonwijken zo min mogelijk te belasten met doorgaand verkeer.

Met de GES-methodiek wordt de milieubelasting beoordeeld van bronnen zoals bedrijven, weg- en railverkeer en milieufactoren zoals luchtverontreiniging, geur-en geluidhinder en externe veiligheid en is een uitspraak te doen over de relatie tot gezondheid. Als gevolg van de ligging van het Gezondheidspark is met name de invloed van de randweg N3 en de spoorlijn Dordrecht-Lage Zwaluwe relevant.

De GGD beveelt aan om behoedzaam om te gaan met de woonfunctie in het gebied, met name vanwege de luchtkwaliteit en de geluidsbelasting als gevolg van de invloed van de randweg en de spoorlijn. Dit kan bijvoorbeeld door voldoende afstand te creëren tussen wegen en nieuwe woningen. Ook wordt geadviseerd om in de aan te leggen sportboulevard langs de N3 vooral binnensportvoorzieningen te realiseren.