Gemeente Dordrecht


---

College helpt Bres tijdelijk uit financiële problemen

Vincent Brinkhof
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om, in afwijking van de overeenkomst met Stichting Bres een overbruggingskrediet tot maximaal EUR 80.000 beschikbaar te stellen, onder de voorwaarde dat Bres met voorstellen komt om haar activiteiten onder te brengen bij een partner of samen te laten gaan met een krachtige organisatie. Omdat de gemeente haar dienstverlening aan nieuwkomers in de toekomst wil blijven garanderen, start zij dit najaar een procedure van openbare aanbesteding. Bres moet er rekening mee houden dat zij na 31 december 2003 niet de gunning van de opdracht ontvangt.

Het college heeft het besluit genomen na afweging van de belangen van nieuwkomers uit het buitenland die van Bres maatschappelijke begeleiding krijgen en die van de Stichting die waarschijnlijk binnen enkele weken failliet zou zijn als zij niet ingaat op het verzoek van Bres om hulp te bieden bij het liquiditeitsprobleem.

Stichting Bres kampt al enige jaren met liquiditeitstekorten. Een onderzoek naar de meerjarenbegroting, uitgevoerd door Deloitte en Touche toont aan dat de Stichting ook de komende jaren met tekorten zal kampen. Deze tekorten worden veroorzaakt door teruglopende aanmeldingen bij gelijkblijvende kosten en het ontbreken van voldoende risicospreiding en bedrijfsreserveringen.

De gemeente Dordrecht heeft een privaatrechtelijke overeenkomst met Bres. Sinds 2001 neemt de gemeente alleen nog producten af waarvoor een contract is afgesloten (van subsidie naar inkoop). Andere functies die Bres voordien uitvoerde zoals taalles en de begeleiding van oudkomers worden niet meer bekostigd. Deze functies zijn in de stad beschikbaar bij andere organisaties, zoals de Rechtswinkel of de Taalschool. De Stichting is er tot nu toe niet in geslaagd om voor deze producten andere partijen te interesseren en zit ook te ruim in het jasje als gevolg van het dalend aantal nieuwkomers. De financiële situatie is hierdoor bij gelijkblijvende kosten uiterst wankel geworden.