Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeente Capelle aan den IJssel maakt werk van monumentenbeleid

Op maandag 23 juni 2003 installeerde wethouder Wim de Bruin de Klankbordgroep Monumenten. De klankbordgroep, bestaande uit twee beleidsmedewerkers, twee bewoners en twee medewerkers van de Stichting Dorp, Stad en Land, denkt mee over de uitvoering van het gemeentelijk monumentenzorgbeleid. Dit beleid is erop gericht unieke monumenten in Capelle aan den IJssel te behouden.

Het behoud van het cultureel erfgoed staat volop in de belangstelling. Ook de gemeente Capelle aan den IJssel wil de voor Capelle aan den IJssel belangrijke monumenten behouden. Hiermee blijft de uitstraling van karakteristieke plekken in de stad bewaard en wordt de authenticiteit van het dorpsgezicht verbeterd. Om dit te bereiken heeft de gemeente besloten gemeentelijke monumentenzorg te introduceren.

De gemeentelijke monumentenzorg start binnenkort met het inventariseren van panden die in aanmerking kunnen komen om te worden aangewezen als gemeentelijk monument. Tegelijkertijd wordt een monumentenverordening en een subsidieverordening opgesteld. De eigenaren van gemeentelijke monumenten worden gestimuleerd onderhoud aan hun pand uit te voeren. De gemeente bekijkt de mogelijkheden om dit op financiële wijze te ondersteunen.

Bij de totstandkoming van de gemeentelijke monumentenzorg wordt de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel betrokken. De Historische Vereniging is ook vertegenwoordigd in de klankbordgroep. De gemeente wordt ondersteund door de Stichting Dorp, Stad en Land uit Rotterdam.