Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 1 juli 2003

Op dinsdag 1 juli 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Afhandelen van correspondentie rond Tango
Naar aanleiding van het verzoek van PetroPlus Engineering BV (Tango) tot het verlenen van een bouwvergunning en vrijstelling van het bestemmingsplan Hoofdweg 1998 om een onbemand tankstation te vestigen zijn verschillende brieven binnengekomen. Het college geeft in de antwoordbrieven aan dat zij het verzoek van PetroPlus Engineering B.V. in behandeling heeft genomen. Verder geeft het college aan dat er een toetsingskader is ontwikkeld om verzoeken voor vrijstelling van het bestemmingsplan Hoofdweg 1998 voor de vestiging van brandstofverkooppunten te beoordelen.

Verzoek om vrijstelling bestemmingsplan voor vestiging Van Dam Slaapadviseurs aan Hoofdweg 4
Het college heeft besloten het verzoek van Van Dam Slaapadviseurs te honoreren en is zo voornemens vrijstelling van bestemmingsplan te verlenen voor het vestigen van een winkel/showroom van 610 m2. Na de vergadering van de commissie Ruimte wordt het voornemen vrijstelling te verlenen gepubliceerd in het huis-aan-huis-blad IJsselpost onder vermelding dat het besluit 4 weken ter inzage ligt, waarin belanghebbenden hun zienswijze schriftelijk naar voren kunnen brengen. Als er geen zienswijzen worden ingediend, zal het college een verklaring van geen bezwaar aanvragen bij de provincie.

Herzien voorstel terrassenbeleid en vergunningverstrekking voor terrassen
Het college heeft de nieuwe tarieven voor de tarrassenvergoedingen voor horeca-ondernemers vastgesteld. Voor het bedrijfsmatig in gebruik hebben van gemeentegrond aan het Stadsplein zal 14,20 per m2 per jaar in rekening gebracht worden. Voor overige gebieden in Capelle aan den IJssel geldt het bedrag van 9,80 per m2 per jaar. De tarieven gaan in op 1 januari 2004. Hiermee geeft het college gehoor aan het verzoek van de raadscommissie Middelen (vergadering 6 maart jl.) en horeca-ondernemers aan het Stadsplein om de eerder vastgestelde tarieven te verlagen.

Verhoging tarief buitenschools gebruik gymnastieklokalen per 1 januari 2004
In verband met verwachte kostprijsstijgingen en ter compensatie van de inflatie heeft het college besloten het tarief voor buitenschools gebruik van gymnastieklokalen te verhogen van 10,76,-- tot afgrond 11,-- per uur.

Per 1 januari 2004 verhogen van de tarieven voor het gebruik van sporthal Schenkel en sporthal Schollevaar
In verband met verwachte kostprijsstijgingen en ter compensatie van de inflatie heeft het college besloten de tarieven voor het gebruik van sporthal Schenkel en sporthal Oostgaarde te verhogen. Uitgangspunt is het voorgeschreven stijgingspercentage van 2% op basis van de gemeentelijke begrotingsvoorschiften 2004. Aangezien een huurtarief deelbaar moet zijn door vier - vanwege verhuur per minimaal een kwartier - zijn afrondingen toegepast.

Concept beleidsnota Actief beheer van bodem en bouwstoffen in de regio Rijnmond
In het Bouwstoffenbesluit zijn wettelijke bepalingen en richtlijnen opgesteld voor het be- en/of verwerken en/of (her)gebruiken van steenachtige materialen en grond. In de afgelopen jaren zijn gemeenten begonnen met het vormgeven en uitwerken van eigen beleid rondom dit wettelijke kader. Door verschillende oorzaken zijn tussen gemeenten verschillen in beleid ontstaan. Door uniformering van het beleid worden deze verschillen opgeheven, zodat bodemkwaliteit wordt gegarandeerd en een optimale uitwisseling van grond tussen gemeenten plaatsvinden. In de conceptnota Actief beheer van bodem en bouwstoffen in de regio Rijnmond wordt dit uniforme beleid vormgegeven en uitgewerkt. Het college heeft ingestemd om de conceptnota voor commentaar ter inzage te leggen. Verder heeft het college besloten de voorzitter van de commissie Ruimte te verzoeken het voorstel te agenderen (voor commentaar) voor de vergadering van de commissie.

Vergunningsaanvraag voor het houden van een bruiloftsfeest in de Molukse wijk
De burgemeester heeft besloten voor een bruiloftsfeest vergunning te verlenen op basis van artikel 2.3.2 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).Het feest vindt plaats in een tent op vrijdag 26 september 2003 van19.00 uur tot en met zaterdag 27 september 2003
02.30 uur. Het college heeft besloten vergunning te verlenen voor het ten gehore brengen van mechanische en/of levende muziek tijdens het feest op basis van artikel 4.1.4 van de APV.

Activiteiten duurzame mobiliteit
De Stichting Landelijk Overleg Autoloze Zondag (LOAZ) heeft de gemeente Capelle aan den IJssel gevraagd deel te nemen aan de activiteiten inzake duurzame mobiliteit in de week van 16 tot en met 22 september 2003. Het college heeft besloten alleen mee te doen aan de themadag Op voeten en fietsen naar school op woensdag 17 september. Net als voorgaande jaren zal niet worden deelgenomen aan de autovrije zondag. De Stichting LOAZ wordt per brief geïnformeerd over het collegebesluit. De raadsleden krijgen een afschrift van deze brief.

Besluitvorming college tijdens zomerreces
Het college heeft afspraken gemaakt over de besluitvorming tijdens het zomerreces. De vergaderingen van B&W gaan door, met uitzondering van de weken waarin niet voldoende collegeleden aanwezig zijn.

Toezegging aan raad over doelstellingen collegewerkplan Het college heeft besloten de raad te informeren dat de doelstellingen uit het collegewerkplan op dit moment niet aangescherpt worden. Naar aanleiding van het raadsverzoek tot het beter meetbaar maken van deze doelstellingen, stelde het college in maart 2003 de raad voor om hiervoor een workshop te beleggen. Na discussie constateerde de raad dat op dat moment in de werkgroep Programmabegroting werd gewerkt aan de ontwikkeling van doelstellingen. Om dubbelwerk te voorkomen werd toen besloten deze ontwikkelingen af te wachten. Inmiddels zijn de doelstellingen voor de programmabegroting gereed. Daarnaast is de in het collegewerkplan geplande evaluatie van het plan (2006) naar voren gehaald. Afgesproken is dat er regelmatig actualisatie van de doelstellingen plaatsvindt. Het college vindt het om die redenen passender om de doelstellingen aan te scherpen bij de actualisatie van het collegewerkplan.

Speciale regeling om met behoud van een (bijstands)uitkering langer dan de gebruikelijke periode in Irak te verblijven Het college heeft een tijdelijke regeling vastgesteld voor personen jonger dan 57,5 jaar die een bijstandsuitkering ontvangen met 1e of 2e graads bloedverwanten in Irak. Hen wordt toegestaan om, bij vertrek voor 1 november 2003, gedurende maximaal 8 weken met behoud van uitkering in Irak te verblijven. Bij veel leden van de Iraakse gemeenschap is sprake van een grote behoefte om een bezoek aan Irak te brengen om doden te (her)begraven en (vermiste) familieleden op te zoeken. Het presidium wordt gevraagd het besluit te plaatsen op de lijst van mededelingen van de raadscommissie Dienstverlening.

Verantwoording rijksbijdrage volwassenen-educatie 2002 Het college heeft ingestemd met de verantwoording rijksbijdrage volwassenen-educatie 2002 en de brief waaruit blijkt dat de rechtmatigheid en de doelmatigheid van de bestedingen zijn gecontroleerd tijdens het controleproces van de accountant. Jaarlijks moet de gemeente verantwoording afleggen over de ontvangen rijksbijdrage volwassenen-educatie. Dit jaar verlangt het ministerie eveneens een verklaring waaruit blijkt dat de rechtmatigheid en de doelmatigheid van de bestedingen in het kader van volwassenen-educatie zijn gecontroleerd.

Verantwoording rijksbijdrage inburgering 2002 Het college heeft ingestemd met de verantwoording rijksbijdrage inburgering 2002 en de brieven waaruit blijkt dat de rechtmatigheid en de doelmatigheid van de bestedingen zijn gecontroleerd tijdens het controleproces van de accountant. Jaarlijks moet de gemeente verantwoording afleggen over de ontvangen rijksbijdrage voor inburgering. Dit jaar verlangt het ministerie eveneens een verklaring waaruit blijkt dat de rechtmatigheid en de doelmatigheid van de bestedingen in het kader van inburgering zijn gecontroleerd.

Bezwaar begrotingen 2004 Financieel Koepelschap Buitenstedelijke Openluchtrecreatie en Recreatieschap Hitlandbos Het college heeft besloten het Financieel Koepelschap Buitenstedelijke Openluchtrecreatie en Recreatieschap Hitlandbos een brief te sturen waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de begroting voor 2004. De indexeringen die deze instellingen hanteren overstijgen de maximaal toegestane indexering die de gemeente heeft vastgesteld (2,5%).

Zienswijze op voorgenomen fusie Stichting Woningpartners met Stichting VL Wonen en De Combinatie
Stichting Woningpartners is van plan te gaan fuseren met de Rotterdamse woningcorporaties Stichting VL Wonen en Stichting de Combinatie. Het college stemt in met de voorgenomen fusie, maar wil wel dat in de prestatieovereenkomst de lokale binding (van Woningpartners met Capelle aan den IJssel) in nadere afspraken wordt vastgelegd. Dit betekent onder meer dat er ook in de toekomst voldoende geïnvesteerd moet blijven worden in de kwaliteit van het woningbestand. De raad wordt schriftelijk geïnformeerd over dit besluit.