ABU

Principeakkoord Arboconvenant Uitzendbranche

Vandaag heeft het bestuur van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) officieel ingestemd met het Arboconvenant Uitzendbranche. Dit betekent dat wat de ABU betreft gestart kan worden met de daadwerkelijke - gezamenlijke - aanpak van het ziekteverzuim. Doel van het convenant is het verbeteren van arbopreventie, het terugdringen van het ziekteverzuim en het verminderen van de WAO-instroom onder uitzendkrachten. Het arboconvenant is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de ABU, de vakbonden (De Unie, FNV Bondgenoten, Dienstenbond CNV) en UWV.

Het convenant is om vier redenen bijzonder. In de eerste plaats omdat de arbeidsrisico's niet optreden bij de uitzendondernemingen zelf, maar bij de inlenende bedrijven. Het convenant betrekt dan ook de inleners bij de aanpak.

In de tweede plaats omdat leeftijd, geslacht, opleiding, etniciteit en arbeidshandicap de hoogte van het ziekteverzuim onder uitzendkrachten grotendeels bepalen. In de uitzendbranche werken relatief veel lagergeschoolden, vrouwen, twintigers en dertigers, allochtonen en (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten. Daar die vaker ziek zijn, werkt dit door in het ziekteverzuim onder uitzendkrachten.

In de derde plaats omdat er niet één arbeidsrisico is aan te wijzen dat het verzuim veroorzaakt. Uitzendkrachten werken in de gehele economie en komen dan ook alle arbeidsrisico's tegen. De maatregelen richten zich dan ook niet op één specifiek arbeidsrisico.

In de vierde plaats is het convenant bijzonder omdat ook UWV bij de afspraken betrokken is. UWV doet mee omdat zij in veel gevallen het werkgeverschap overneemt van de uitzendondernemingen wanneer uitzendkrachten ziek worden.

Het arboconvenant moet snel resultaat opleveren en de maatregelen zullen aansluiten bij projecten die zich in de praktijk al bewezen hebben. Belangrijk voorbeeld is de pilot Samen meer, verzuim minder van UWV en een tweetal uitzendondernemingen. Deze pilot laat zien dat een goed verzuimbeleid kan leiden tot 20 a 25 procent minder ziekmeldingen.

Wanneer ook de achterban van de ABU akkoord gaat en de overige partijen hun handtekening onder het akkoord hebben gezet, gaat het convenant daadwerkelijk van start.

Voor de redactie: de ABU vertegenwoordigt de belangen van ruim 270 uitzendondernemingen, met in totaal meer dan 2.600 vestigingen in Nederland. Dat is ruim 90 procent van de uitzendmarkt. Elk jaar worden circa 725.000 uitzendkrachten geplaatst. Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met mevrouw drs. E.I. de Gelder, telefoon 020 - 655 82 04, 06 - 53 64 13 21.


01 jul 03 17:17