Provincie Utrecht

Persbericht

Project voor verdrogingsbestrijding op Heuvelrug voorgedragen voor EU-subsidie

1-7-2003
GS hebben besloten een project voor bestrijding van verdroging in het stroomgebied van de Praamgracht en Nonneland voor te dragen voor POP-subsidie. POP is een Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling. De aanvraag wordt voorgedragen aan het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De subsidie bedraagt 35.500 euro en is aangevraagd door het Waterschap Vallei & Eem.

Nonneland is een weide- en bosgebied van Staatsbosbeheer ten zuidoosten van Lage Vuursche. Het stroomgebied van Praamgracht en Pijnenburgergrift is een laagte in de Heuvelrug. Tezamen met Nonneland vormen ze een verbinding tussen de Eemvallei in het oosten van de provincie en het westelijk gelegen Plassengebied.

Doordat de afwatering in het gebied is verbeterd, zijn de condities voor natte natuur in de afgelopen eeuw verslechterd. De huidige inrichting van het gebied strookt daardoor niet met de status in het natuurgebiedsplan Utrechtse Heuvelrug van de provincie Utrecht. Provincie en Staatsbosbeheer hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar verdrogingsbestrijding. Op basis van hydrologisch onderzoek stelt het Waterschap Vallei & Eem nu een aantal maatregelen voor om de verdroging in het gebied tegen te gaan.

Meer informatie: Lodewijk le Grand, telefoon 030 258 3616 of Lodewijk.le.Grand@provincie-utrecht.nl