Gemeente Capelle a/d IJssel

Bekendmaking gewijzigde beleidsregels voor dakkapellen

In Capelle aan den IJssel gelden sinds 1992 richtlijnen voor dakkapellen. Sinds 1 januari 2003 geldt de Woningwet 2003. In deze wet zijn onder andere nieuwe regels geïntroduceerd voor het vergunningvrij bouwen van dakkapellen in een zij en achtergeveldakvlak. De wijziging in regelgeving maakt het noodzakelijk dat de in Capelle aan den IJssel geldende richtlijnen voor vergunningplichtige dakkapellen enigszins worden aangepast. Deze beleidsregels zijn vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel van 13 juni 2003 en dienen overeenkomstig het bepaalde in artikel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht als zodanig aangemerkt te worden. Hieronder worden de gewijzigde richtlijnen weergegeven.

Dakkapellen aan te brengen in een dakvlak aan de voorgevelzijde en, indien vergunningplichtig, in het dakvlak aan de zijgevel


1. De zijkant van de dakkapel moet ten minste 0,5 meter gelegen zijn uit het hart van de bouwmuur. Indien een dakkapel wordt doorgebouwd over twee of meer woningen moet de afstand tussen zijkant dakkapel tot het hart van de aangrenzende bouwmuur ten minste 0,9 meter bedragen.


2. De onderkant van de dakkapel moet ten minste twee pannen gelegen zijn boven de goot.


3. De bovenkant van de dakkapel met een plat dak moet ten minste drie pannen gelegen zijn onder de nokvorst van het dak.


4. De dakkapel mag niet hoger zijn dan 1,5 meter Dit betreft de onderkant van het kozijn tot de bovenkant van de dakrand.


5. Het profiel (plat of hellend) van de dakkapellen en de hoogte in het dakvlak moet in een over meerdere woningen in één bouwblok doorlopend dakvlak gelijk zijn. In geval op één bouwblok reeds verschillende profielen aanwezig zijn, is bepalend het profiel van de dakkapel op de belending die het meest dichtbij het pand is gelegen waarop de dakkapel gevraagd wordt.


6. Een hellend dak van een dakkapel moet met dakpannen zijn gedekt en een hellingshoek hebben van ten minste 15°.


7. Per dakvlak (dus per woning) is in verticale zin slechts één dakkapel toegestaan.

Dakkapellen aan de achtergevelzijde, en de zijgevel die niet vallen onder het vergunningvrije regime

Vergunningplichtige dakkapellen in het dakvlak aan de achtergevelzijde en de zijgevel moeten, met uitzondering van het onder punt 5 bepaalde, voldoen aan de richtlijnen zoals aangegeven voor dakkapellen aan de voorgevelzijde.

Deze (aangepaste) beleidsregels worden van kracht op de datum van deze bekendmaking. Meer informatie over het vergunningvrij bouwen van dakkapellen en andere bouwwerken kunt u inwinnen bij het Informatiecentrum (zie wegwijzer) of op de website van het Ministerie van VROM, www.vrom.nl.